ViraMors P értékelése


>!
ViraMors P
China Miéville: Vastanács

A Vastanács számukra az ígéret helye.

Ez a lehető legnevetségesebb körutazás, végig az egész földrészen, és aztán vissza, valami rettenetes útvonalat követve.

Nem tudom, mit fűzhetnék hozzá a két idézethez. A Vastanács számomra egy be nem váltott ígéret. Lehetett volna agyzsibbasztóan sziporkázó, mint a Perdido vagy lassú, de a világot az utolsó elképesztő szögig kibontó utazás, mint az Armada. Mondjuk az utóbbival is rendesen küzdöttem, de inkább csak nehéz volt befogadni, nem dühített fel, mint a vastanács…
Itt-ott megcsillant egy-egy apró gyöngyszem a világból. A sötétből és időből gyúrt gólemek, a Kakotopikus Folt, a valóságot megbontó sisak… De ezek mind csak mellékesen vannak jelen, miközben a szereplők mennek, jönnek, odaérnek, visszajönnek, vonatoznak, lázadoznak, mindezt saját farkát kergető kutyaként fárasztóan és kaotikusan.
Kár érte.

7 hozzászólás

China Miéville: Vastanács

China Miéville: Vastanács

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Eljött a lázadások és forradalmak ideje, a konfliktusoké és az intrikáé. Új-Crobuzont egyaránt fenyegetik külső és belső erők. Nyílt háborút vív Tesh komor városállamával, ugyanakkor utcáit elégedetlenkedők tömegei árasztják el. A népes metropolisz a pusztulás szélére sodródott. És a felfordulás kellős közepén egy titokzatos, álarcos alak forradalom lángját szítja, hogy aztán a legváratlanabb helyeken szökkenjen szárba az erőszak vérvirágja.
Lázadók kis csoportja hagyja el kétségbeesésében a várost, hogy a külvilág veszedelmeivel bátran szembeszállva fölkutassa az utolsó reménységet, mely talán már csak a legendákban létezik. Elérkezett Új-Crobuzon létének legkritikusabb pillanata. És a suttogások szerint még valami. Eljött a Vastanács ideje.

Az angol új furcsák vezéralakja Bas-Lag-trilógiájával nem csupán a fantasyirodalmat helyezte 21. századi alapokra, de magát a regény műfaját is. Ezzel a kötetével zárul a ciklus, mely a Perdido pályaudvar, végállomással kezdődött, és az Armadával folytatódott.

Hirdetés