Teetee értékelése


>!
Teetee
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Két olyan ember is ajánlotta ezt a könyvet, akiknek a véleményében maximálisan megbízok. Mégsem jött be annyira, ami persze semmit nem jelent, abban a két emberben továbbra is maximálisan megbízok.
Mert egyébként minden adott volt, hogy tetsszen. Egy csavaros sci-fi/fantasy, egy olyan világról, amelyben időről időre eljön a világvége, azaz az „évszak”, ahol vannak furcsa emberek, akik képesek a tudatukkal mozgósítani a föld erejét, vagy éppen megállítani egy földrengést. Ebben a világban ezek a furcsa emberek, azaz orogéneknek, vagy pejoratív szóval roggáknak kb. két lehetőségük van: vagy megpróbálják titkolni képességeiket, mert ha kitudódik, akkor a falujuk népe elővigyázatosságból kinyírja őket, vagy így vagy úgy eljutnak a világ közepén álló városban található „orogénképzőbe”, ami szintén iszonyú kegyetlen hely, és ott is eltűnhetsz csak úgy, ha nincs elég önfegyelmed, de ha túléled, kibírod, az ura leszel a képességeidnek, akkor mégiscsak van valami érvényesülési lehetőséged.
Ez a könyv komoly témákat feszeget, a más rasszhoz tartozók elnyomása, a nők engedelmességre való kényszerítése is megjelenik benne, és a történet három szála is mesterien fonódik össze… Valami mégis hiányzott, valamiből meg túl sok volt.
Így visszagondolva (már jó pár hete olvastam a könyvet, csak nem volt időm értékelést írni róla) tulajdonképpen nem is értem, hogy mi volt a bajom vele, mert minden olyan rész, amit még fel bírok idézni, egész érdekes volt… De valószínűleg az idegesítő részeket elfelejtettem…
Ha a folytatás véletlenül a kezembe akad, lehet, hogy elolvasom, de most úgy érzem, teljesen jól megleszek nélküle.


N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Három szörnyű dolog történik egyetlen nap leforgása alatt. A szürke kisvárosi életet élő Essun arra tér haza, hogy férje brutális módon végzett a kisfiukkal, majd elmenekült és erőszakkal magával vitte a lányukat. Eközben a hatalmas Sanza ― az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik ― összedől, mert teljes lakossága egy őrült bosszújának áldozatául esik. S végül, a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, és az általa kiokádott hamu elsötétíti az eget. Egyesek szerint évekre. Mások szerint évszázadokra.
Ebben a haldokló és halálos világban Essun mindent meg fog tenni, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben pedig kitörni készül a háború. Egy végső, nagy leszámolás a nemzetek közt, amit nem a hatalomért vagy a földért vívnak majd, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért.

N. K. Jemisin az utóbbi években hívta fel magára a figyelmet az epikus fantasy olvasók körében különleges világaival és szereplőivel. Kegyelmet nem ismerő történetmesélésével pedig a műfaj rettenhetetlen férfi szerzőit is nem egyszer megszégyenítette. Az ötödik évszak című regénye az eddigi legjobb műve: gyilkosság, árulás és feltépett sebek egy olyan lélegzetelállítóan idegen, de mégis ismerős világban, ahol fegyverként lehet használni a föld erejét, és ahol a halál mindenkit utolér.

Hirdetés