Zsuzsi_Marta P értékelése


>!
Zsuzsi_Marta P
Alison Leslie Gold: Eva Braun naplója – Az ördög szeretője

Alison Leslie Gold: Eva Braun naplója – Az ördög szeretője A nő, aki együtt élt és halt Hitlerrel

Nagyon rossz választás volt részemről ez a regény, de hát negatív könyvélményekre is szükség van. :)
Leslie Gold írónő fiktív naplóregényt alkotott, melyet – mint írja a fülszövegben – hosszas kutatómunka előzött és alapozott meg, hogy hűen adhassa vissza Eva Braun Adolf Hitler hez fűződő kapcsolatát. Kezdve megismerkedésükkel, eljutva közösen elkövetett öngyilkosságukig.

A történelmi háttérrel nem is lett volna gond spoiler, viszont az egész mű egy nagyon silány és igénytelen munka, úgy vélem.

A két főszereplő valóban a XX. századi történelem két, pozitív jelzőkkel egyáltalán nem méltatható szereplője, ám kissé bizarr megvilágításba helyezte őket a szerző. Lehet, hogy írói fogásként ezzel kívánta hangsúlyozni egyszerűségüket, gyenge jellemüket, két vesebajos kéjencként feltüntetve, de engem, mint olvasót nem győzött meg. Sőt, rendkívül untatott.
Ez a történet, napló inkább bulvárlapban állná meg a helyét, úgy vélem spoiler Aki a téma iránt érdeklődik, nem fedezhette fel itt, mivel nyerte meg magának Hitler Eva Braunt, mi fűzte a nőt hozzá, tudta-e, mi is történik körülötte, és hogyan hatottak rá (vagy nem) ezek a fontos események, feltámadt-e benne valaha is kétkedés, ellenszenv Hitler iránt, valamint együttérzés a fasizmus kárvallottjaival szemben.
Egy csillag a gyors olvashatóságért, egy meg magamnak, mert kitartóan eljutottam az utolsó oldaláig. Jó volt rajta túllenni!

2 hozzászólás

Alison Leslie Gold: Eva Braun naplója – Az ördög szeretője

Alison Leslie Gold: Eva Braun naplója – Az ördög szeretője

A XXI. század elején több mint 70 év távlatából visszatekintve nehezen képzelhető el, milyen lehetett a történelem egyik legvéresebb kezű diktátorának legintimebb magánélete, s egyáltalán: vajon milyen lehetett az a lány, majd asszony, aki több mint tizenöt éven át kitartott Adolf Hitler mellett, s a halálba is követte a Führert. Alison Leslie Gold dokumentumokon és történeti kutatásokon alapuló fiktív naplóregénye plasztikus képet rajzol a katolikus családból származó, az életbe a gazdasági világválság legnehezebb éveiben kilépő fiatal lányról, aki talán felszínessége, tájékozatlansága és butasága miatt, vagy talán „csak” a kor és a helyszín uralkodó eszméjének nyomása alatt egy őrült diktátor szeretőjévé válik, vele emelkedik fel a német társadalom legfelsőbb rétegeibe, s vele bukik el. Az Eva Braun naplója kiválóan felvázolt portré mind a címszereplőről, mind a Führerről és a náci Németország legfelsőbb vezetésé

Hirdetés