szadrienn P értékelése


szadrienn P>!
Karin Tidbeck: Amatka

Kiváló mű abból a fajtából, amelyik képes elérni, hogy az olvasóból oldalról oldalra szivárogjon el az életerő, a horizontot vigasztalan szürkeség töltse be, az érzékelést pedig elborítsa a szúrós fertőtlenítőszag és a nyirkos hideg. Kínzó monotónia és sivárság, fagyos tundra egy szürreális tájon, minden egyéni vonást könyörtelenül uniformizáló, fojtogató, nyomasztó társadalom. A megvalósításra, pontos ábrázolásra pedig mi más lehetne alkalmasabb, mint a minimalista skandináv próza.
Amatkában a semmi ágán egyensúlyozunk, és ha nem vigyázunk, a tárgyak szertefoszlanak kezeink között, a pusztulás ellen pedig alig nyújt védelmet a névmágia. A szorongás szinte észrevétlenül, de annál intenzívebben kúszik be minden fejezetbe, a könyv légköre mégis fogva tart.
A maga nemében tökéletes alkotás, csak azt a dermesztő, lélekölő hideget tudnám feledni.

21 hozzászólás

Karin Tidbeck: Amatka

Karin Tidbeck: Amatka

Vanját, a fiatal tájékoztatási asszisztenst hazájából, Essre városából Amatka zord és fagyos kolóniájába küldik, hogy adatokat gyűjtsön a kormány számára. Vanja azonnal megérzi, hogy valami nincs rendben: Amatka lakói furcsán viselkednek, miközben a hatalom mindenütt a felforgató tevékenység nyomait kutatja.
Bár a kiküldetése csak rövid időre szól, Vanja beleszeret lakótársába, Ninába, ezért meghosszabbítja látogatását. Eközben akaratlanul is tudomást szerez az egész kolóniát érintő, növekvő fenyegetésről. Minden erejével igyekszik eltitkolni, és önhatalmúlag olyan vizsgálódásba kezd, amivel önmagát is bajba sodorja.
Karin Tidbeck világában mindenki gyanús, senki nincs biztonságban, és semmi nem egyértelmű – még az írott és beszélt nyelv, vagy éppen a valóság szövete sem. Az Amatka lenyűgöző és végtelenül eredeti mű, óda a szabadságról, a szeretetről és a művészi teremtőerőről.

„Javaslom, hogy ragadj meg egy példányt!” – Ann Leckie
„Született klasszikus.” – Jeff VanderMeer
Szürreális bemutatkozó regény Margaret Atwood és Ursula K. Le Guin stílusában, egy olyan idegen világról, ahol a nyelv valóban élő és ható.

Hirdetés