LRn értékelése


>!
LRn
Naomi Novik: Ezüstfonás

Az Ezüstfonás jobban tetszett, mint a Rengeteg – ugyanaz az érzéki, szép írásmód jellemzi, ugyanúgy az ismert, közös mesekincsből merít és értelmez újra, de úgy érzem, Novik itt már sokkal ügyesebben kezeli a történetet. Itt sem kapkod, szépen, lassan bomlanak ki az események, ráérősen barangolunk ebben a hideg világban, de arányosabb, koherensebb a szöveg, biztosabb kézzel vezet minket az írónő, és a karakterábrázolás is sikeresebb.

Az aranyfonás meséje vándormese: a német Rumpelstiltskin-történetből lehet főleg ismerős, de több nép mesekincsébe is beszivárgott, így a magyar népmesék között is megtalálhatjuk a megfelelőjét. Mirjem kicsit könnyebb helyzetben van, hiszen nem csepűt, hanem ezüstöt kell arannyá változtatnia: tetszett, hogy eleinte csak a reális, kereskedelmi megvalósulását láthatjuk a dolognak, és csak a tél birodalmában jön létre a mágikus tevékenység. Az aranyfonás mellett még sok mesei elemet felismerhetünk a történetben, az egyik legfontosabb a szómágia, névmágia: ha ismerjük valakinek az igazi nevét, akkor hatalmunk lesz fölötte. Ez a gondolat is számos kultúrában visszaköszön, még napjainkban is megvannak a nyomai a nyelvünkben és babonáinkban.

De nem merültem bele túlságosan a bogarászásba. A könyv legnagyobb erénye az volt, hogy elejétől a végéig élveztem. Tetszett a stílusa, érdekesek voltak a szereplők, okosan épült bele a történetbe a zsidók ábrázolása, nem volt didaktikus a mondanivalója, és számomra a lassú tempó is működött. Érdekes volt figyelni a kapcsolatrendszerek alakulását – az elrendezett házasságok melankolikus magányosságát, a különböző anyai szerepeket, a családok szétbomlását és újraalakulását, s egyáltalán azt a folyamatos fejlődést, ami ezekben a kapcsolatokban végbemegy. A főszereplők nem nyugszanak bele a sors által rájuk mért szerepekbe, hanem döntéseket hoznak és cselekszenek – ezzel pedig minden megváltozik.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a meséket. Novik remek munkát végzett ezzel a könyvvel, a mesei logika, a gyönyörű nyelvezet, a kulturális örökség iránti tisztelet és a kompetens női karakterek maradandó élménnyé teszik a szöveget.


Naomi Novik: Ezüstfonás

Naomi Novik: Ezüstfonás

Mirjem pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.

Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.

Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.

A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette.

Hirdetés