Szentinel értékelése


>!
Szentinel
Stian Skald: Az elveszett aranyváros keresése

Ezt a kisregényt nem lehet egyediséggel megvádolni, de hazudnék, ha azt írnám, hogy nem szórakoztam rajta jól.

Az elveszett aranyváros keresése egy magánkiadásban megjelent fantasy kalandregény, mely hangulatban inkább közelít meg egy szerepjáték kampányt, vagy egy logós könyvet, mint a mostanság divatos, kortárs epic fantasyt. Adott egy mágus, aki rosszkor van jó helyen, egy szerencsevadászokból álló csapat, akik kimentik a pácból, de cserébe velük kell tartania, hogy segítsen meglelni Mulmiriant, a legendás aranyvárost. Útjuk során találkoznak törpékkel, egy emberfarkas-törzzsel, emberrókákkal és megannyi szereplővel, kik a klasszikus fantasy elmaradhatatlan kellékei.

A könyvnek egyetlen egyedi pillanata sincs. A történet valamennyi csavarjára könnyen rá lehet jönni, a befejezést pedig már a könyv felénél kitaláltam. Mégsem vagyok csalódott. A magánkiadásban megjelent könyvek iránt előítéletes vagyok, mivel eddigi tapasztalataim szerint azok fordulnak leginkább hozzá, akik magukat meg nem értett zseninek tartják. Ennek az írója viszont megkeresett, hogy olvassam el, és mutassam be. Figyelmeztettem, hogy a közönségemnek nem fogok hazudni a könyvéről, tehát ha übersz*r lesz, meg fogom nekik mondani. Egyetértett velem. Emiatt olvastam el, mert tudtam, hogy úriemberek módjára meg tudjuk beszélni a kritikát. Azt kaptam a könyvtől, amit vártam, és most ez egyszerre pozitív és negatív. De inkább pozitív.

Lehetett volna egy elképesztően újító szándékú, lélekfacsaró könyv is, de el kell ismernem, hogy lazítani ilyen könyvekkel a legegyszerűbb. Stian Skald könyvén éreztem, hogy itt nem irodalmi maszturbációt látok, hanem egy szívből íródott kisregényt. Ez a könyv nem is akart zsánerújító mestermű lenni, csak egy oldschool kalandregény, mintha csak a magyar fantasy hőskorából származna. Annak pedig korrekt. Gyorsan olvasható, élvezetes elbeszélés volt Az elveszett aranyváros keresése, és mindenkinek tudom ajánlani, aki nem keres mást, csak egy kis kikapcsolódást, esetleg egy jó kis délutáni könyvet, de annak is ajánlható, aki nosztalgiázni szeretne kicsit, de már rongyosra olvasta a Cherubion antológiákat és a korai MAGUS regényeket.


Stian Skald: Az elveszett aranyváros keresése

Stian Skald: Az elveszett aranyváros keresése

Üdvözöllek, messzi égtáj hírnöke!

A világ, melynek kapuját most kitárom előtted más, mint amiben eddig éltél. Olyan teremtmények lakják e földet, amelyeket a legtöbben csak a mesék és babonák világából ismernek. Itt viszont eme történetek is valóságosak, a bennük lévő mágia pedig nem csupán szemfényvesztés, hanem a tudományok és művészetek legmagasabbika. Forrása a körülöttünk örvénylő arkán, mely egykor e földrész hegyeit és tájait megformálta. Lépj hát be e csodákkal teli világba és fedezd fel annak legrejtettebb zugait is!

De figyelmeztetlek! Aki egyszer a vándorok útjára lép és megízleli az igazi szabadságot, akár örökké a rabjává válhat ennek az életnek. Vezessen térkép vagy a vakszerencse, többé nem lesz maradásod. Bármerre is indulj, kalandok várnak rád és olykor a veszély is útitársként szegődik majd hozzád. Dönts hát szándékod szerint, s ha végül nem fordulsz vissza, úgy üdvözöllek Avalantiában!

Hirdetés