Szilárd_Berke I értékelése


>!
Szilárd_Berke I
Brian McClellan: A birodalom bűnei

McClellan megint lenyűgözött.
Az tény, hogy feltalálta a saját receptjét, és professzionális színvonalon újra és újra elkészíti belőle a nyerő formulát. Úgy tűnik, számomra legalábbis, hogy a neve egyet jelent a magas minőséggel, azzal, hogy remekül szórakozik az ember, lapozgatva az általa létrehozott műveket. Kiváló érzékkel építi fel a teljes képet: elindul Fatrasztából, egyetlen nézőpont karakterből, és felvillantja egy lehetséges lázadás rémképét, amelyhez elsőként egy titkosrendőr olvasatából kerülünk közelebb, aztán jól adagolva, mérnöki precizitással húzza tágabbra a horizontot. A lehetséges összkép elkülönült mozaikdarabkái igen gyors iramban tünedeznek fel a másik két nézőpont oldalán. Mi sem jobb, nekünk olvasóknak, hogy ez a két újabb (majdnem) FPS karakter a lőpormágus Lady Flint és a „nyomorék” Őrült Ben (Lándzsás) Styke. McClellan gondoskodik róla, hogy szinte mindvégig bizonytalanságban tartsa az olvasót a tekintetben, valójában ki kivel van, és vajon hányféle hatalmasság kívánja megkaparintani a titokzatos monolitot. Már ha egyáltalán ez a tét, hiszen konfliktusból bőven akad a 66 fejezetbe foglalva.
Az író magabiztos kézzel sodorja bele váratlan helyzetekbe a karaktereit, és a közel tucatnyi mellékszereplő sem csupán töltelék az izgalmas fősodorhoz illesztve. Továbbra is úgy érzem, a hadiállapot, a csatatér, a közelharc szavakkal való életre keltésének egyik kiemelkedően tehetséges mestere McClellan. Karakterábrázolásban nemkülönben parádés: még kevesebb szóval képes ugyanarra ebben az írói stílusirányzatban, amire Joe Abercrombie…
Nekem egyre inkább olyan ő saját területén, mint David Gemmell a heroikus alzsánerben. Amolyan fáklyavivő, első számú példakép, akinek kisujjában a szakma minden fortélya. Letehetetlen volt a kötet, szóval ha kérhetem, ide a folytatást! Most! :) (angolul már berendelve ugyanez a kötet, mert szeretném kicsemegézni az egyes mondatok szintjén; ugyanis remek a szövegezés; már megint).


Brian McClellan: A birodalom bűnei

Brian McClellan: A birodalom bűnei

„Hiába az elsöprő túlerő – a lőpor és a vér legyőzhetetlen!”

Fatraszta nem túl nyugodt hely: bűnözők, szerencsevadászok, vakmerő telepesek és az ősidők relikviái után kutató mágusok végső állomása a vadon kapujában. Csak a kancellárasszony vasakarata és a titkos rendőrség acélos ökle tartja egyben az országot – egyelőre. Az elnyomott nép és a nagyhatalmú birodalmak szorítása egyre erősödik.

A fővárost, Szárazpartot fenyegető felkelés ellen ármánnyal és fegyverrel egyszerre lehet csak küzdeni. A feladat súlya három megbízott vállát nyomja: a simlis ügynök, Michel Bravis, egy jogtalanul elítélt, verhetetlen háborús veterán, Őrült Ben Styke és a lőpormágus zsoldostábornok Vlora Flint képezi az utolsó védvonalat a káosszal szemben.

Amikor egy ásatás során ősi, felfoghatatlan hatalmú monolitra bukkannak, a szárazparti vezetésnek rá kell döbbennie, hogy a lázongás volt a legkisebb problémája…

Egy szenzációs új trilógia nyitánya a népszerű Lőpormágus-világban!

Hirdetés