Kiss_Csillag_Mackólány P értékelése


>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Sándor Zsuzsa: Az auschwitzi könyvelő

1. 10-15 éve vagyok megfertőződve.
2. Első körben a II. világháborúval, benne a zsidókkal, majd mélyebben a koncentrációs táborokkal. Igen, tudom, a koncentrációs táborokban nem csak zsidók voltak, de mindenkinek a sorsa érdekel, még a náciké is.
3. Most aztán kaptam rendesen belőlük. mindenkiből. Megrendültem olvasás közben, elborzadtam, már nem is tudom mit éreztem, felvettem, letettem, de nem tudtam szabadulni. Olyannyira borzasztott el, hogy nem volt könnyem. Úgy megtörte a lelkemet, hogy élőhalottként járkáltam a lakásban, és nem tudtam beszélni róla. Sok-sok könyvön végigrágtam már magam, sok könnyem elfolyt a történetek közben, de most bezárult bennem minden.
4. …
5. A könyvben említett könyvek közül néhányat már sikerült korábban is elolvasnom, de Lebovits Imre Zsidótörvények-zsidómentők című könyvét szívesen beszerezném magamnak.
6. Különösen érzékenyen érintett Fahidi Éva visszaemlékezése, azzal a kivétellel, ahogyan több alkalommal is hangsúlyozta, hogy bizonyos könyveket németül olvasott el. Ezt nem értettem teljesen, így nem is tudtam befogadni teljesen. Az Anima Rerumot szívesen forgatom, különösen azóta, amióta sikerült az írónővel megismerkedni, és együtt virágokat ültetni.
7. Dr. Sándor Zsuzsát eddig is tiszteltem, most azonban meg is szerettem. Olvastam a többiek értékelésit, furcsállottam, hogy kiemelték jogászságát, nem értem, mi ennek a köze a tények ilyen mélységben történő megjelentetéséhez.
8. Éva Kor visszaemlékezését olvasva álltam, ültem, járkáltam, már nem volt késztetésem a sírásra, viszont vitatkoztam, többször is szembeálltam önmagammal, és igazából nem is békültünk ki e gondolatokban. Megbocsátani, meg lehet-e ezt bocsátani, kinek mi köze hozzá, ha én megbocsátok? Innen indultunk önmagammal, és nem tudtunk dönteni, hiszen minden nézőpont kérdése, és mindenki önállóan dönt az érzéseiről. Azzal viszont nem tudtam megbékélni, hogy miért kellett ebből öleléssel, nyilatkozatokkal, bármi mással feltűnést kelteni? Ördögi kör lett belőle(m)…
9. Igen sokan megemlítették azt is, persze nem a vádlott védelmében, hogy azért lássuk be azt is, hogy a magyarokat otthonukból nem ám a németek telepítették ki, hanem jussanak eszünkbe a csendőrök, vagy nyilasok, vagy akárkik is. Bizony, bizony, benne vagyunk ám ebben mi, magyarok is. Hol is van az, hogy holló a hollónak nem vájja ki a szemét?
10. Horthy Miklós szerepe az egész zsidó-kérdésben már megért jó néhány féle magyarázatot, véleményt, hozzáállást, ebbe most nem mennék bele, erről van saját véleményem, de ennek itt most semmi jelentősége.
11. Hogy mit lehet már megtorolni ezen az emberen, ezen a szerencsétlen, öreg, alig látó, alig halló, már majdhogynem bácsinak látszó vénségen? Nem rajta, hanem általa. Elvek, elvek, elvek…
12. Elképzeltem magam lekopaszítva, megalázva, meggyalázva, kívül, belül széttépve, lesoványodva, botorkálva a gázkamra felé…
13. A legrosszabb nem ez volt. Hanem az, hogy elszakítva szüleimtől, gyerekeimtől, a szerettemtől, végignézni halálukat, élőhalott közös gyászunkat…


Sándor Zsuzsa: Az auschwitzi könyvelő

Sándor Zsuzsa: Az auschwitzi könyvelő

Németország, a 80-as évek közepén. Egy bélyeggyűjtő klubban egy férfi a holokauszttagadás üldözése ellen érvel, Auschwitz-hazugságot emleget, a koncentrációs táborokat zsidó kitalációnak véli. Oskar Gröning, az egykori auschwitzi könyvelő nem hagyja annyiban. A hallottak talán igazságérzetét sértik, talán valamiféle moralitás kerekedik benne felül, amikor megtöri saját hallgatását és levelet ír az illetőnek: Én ott voltam. Mindent láttam. Írását elküldte barátainak, ismerőseinek, rokonainak is. Két fia soha többé nem állt vele szóba. Oskar Gröning beszélni kezdett. Majd felelősségre vonták és 2015-ben bűnösnek találták 300 000 magyar áldozat meggyilkolásában való bűnsegélyben.
Sándor Zsuzsa riportkönyve pontosan követi a pert, tényszerűen ismerteti a bizonyítékokat, leírja a tanúvallomásokat, sőt, helyszíni tudósítását túlélőkkel készített interjúkkal is kiegészíti. Az auschwitzi könyvelőt olvasva elemien érezzük annak a kérdésnek a súlyát, hogy pontosan mit is jelent a szó: igazságszolgáltatás.

Hirdetés