BakosJuci P értékelése


BakosJuci P>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Asimovon nőttem fel, az Alapítvány-Robot univerzumból 1-2 olvaatlan könyvem volt csak; ez volt az egyik. És előre mondanám, hogy imádtam Asimovot, mert TUDOMÁNYOS fantasztikus könyve tényleg mind alátámaszottak voltak, és mind matematikai, mind pszichilógia vagy épp szociológiai szempontból érdekesek.
Aztán 15 év kihagyással elolvatam most ezt.
És csak ülök és nézek ki a fejemből, hogy mi a franc volt ez?
A robotok beszélgetése mint barátom, barátom, BARÁTOM… a falra másztam tőle. De oké, túlélhető. Még az is lehet, hogy a fordító tolt valami erős cuccot. Talán. Mindegy.
Még az 500 oldalas űroperasága is túlélhető volt, pedig néha elgondolkoztam, hogy a Barátok Közben több esemény van, mint itt. De ez asszem mindig is ilyen volt, és a történet érdekessége miatt olvasható rendesen. Barátom.
Az is érdekes, hogy a 0. törvény itt kerül megalkotásra. Mivel én az Alapítványokkal kezdtem, ahol már ez elfogadott törvény, így át kellett állítanom az agyam, hogy nem, ez most itt új. De érdekes volt az okfejtés Barátom. Meg külön kihívás volt, hogy emlékeimből kutassam elő a sorozat 15 évvel ezelőtt olvasott köteteit.
Viszont: Asimov bácsi sem gondolhatta komolyan, hogy egy robot nem tudja megállapíta egy humaniod robotról, hogy robot vagy ember?? Hát nincs elektromos sugárzása, vagy fém alaktrésze, vagy bánomisén, valami, hogy ne csak a szemrevételezés alapján kelljen döntenie? És komolyan az a számomra totál logikátlan dolog lesz fő konfliktus alapja?? Hát Barátom!
Szóval most igencsak meginogtam Asimovban. :(


Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény – mely az Alapítvány és Birodalom-ciklus szerves része- az űrjárók és telepesek évszázados múltú konfliktusáról szól. Az űrjáró világ – lassú pusztulásának elkerülése érdekében – a legfőbb telepesbolygó, a Föld elpusztítására tör. Kelden Amadiro, a Robotikai Intézet vezetője két társával – személyes bosszútól is vezérelve – kiterveli a Föld kérge alatti sugárzó ércek emanálását. Azonban nem számolnak Lady Gladia két kivételes képességű robotjával: az emberi gondolatot telepatikusan érzékelő és befolyásoló Giskardnak, és az egyetlen humanodi robotnak, R. Daneel Olivaw-nak sikerül logikai úton felderítenük a Föld ellen készülő támadást, s megpróbálják megakadályozni annak végrehajtását… A regény másik szála Gladia története. A Solariáról Aurórára menekült űrjárónő a Solaria titkainak felderítésekor kapcsolatba kerül egykori szerelme, a földlakó Elijah Baley leszármazottjával. A telepesvilágban élő Baley kapitány ráveszi Gladiát, vegyen részt a Solariára indított expedícióban. A kapitány számításai helyesnek bizonyulnak, mert az űrhajó csak a nő és két robotja közreműködésének köszönhetően menekül meg a solariai csapdából. Az asszony kezdetben nehezen viseli el a földi emberek életét, a zsúfoltságot, a zajt, az emberek közelségét, bizalmaskodását, amely a robotjaitól körülvett, elszigeteltségben élő űrjáróknál szokatlan és viszolyogtató. Lassanként azonban Gladia és a kapitány közel kerülnek egymáshoz, és Gladia a férfiért még a földi élet kényelmetlenségeit is vállalja. Eddigi hosszú és eseménytelen űrjáró életének a szerelem, valamint a telepes és űrjáró világok összebékítéséért való együttmunkálkodás új értelmet ad. Ám sem Gladia, sem Baley kapitány nem sejti, hogy a két robot, Giskard és Daneel miképp is fáradozik az emberiség jövőjéért…

Hirdetés