abstractelf értékelése


>!
abstractelf
Naomi Novik: Ezüstfonás

Naomi Novik anno még a Rengeteggel lopta meg magát a szívembe, s helyét a Temeraire sorozattal csak még inkább bebetonozta. Emiatt igen magas elvárásokkal álltam neki legújabb regényének, az Ezüstfonásnak.

Nem csalódtam, sőt! Olyan szívmelengető érzés volt olvasni ezt a történetet, amelyben minden megvan, amit szeretek: mondanivaló, orosz mitológia, kedvelhető szereplők, lebilincselő történet és egy csipet (sötét) mágia. Mindez Naomi Novik csodás írásmódjába csomagolva.
A novellaverzióért is rajongtam, ám nem tudtam elképzelni, hogy miként lesz abból a kb. 30 oldalból egy 456 oldalas történet. Az írónő azonban teremtett Mirjam mellé még két erős női főszereplőt, akik hárman nagyszerűek voltak! Mindegyikük motivációjával könnyen lehetett azonosulni, a döntéseik miatt pedig hamar szimpatizálni kezdtem velük. Kedvenc karakterem még így is Mirjam maradt, akit már a novella olvasásakor megkedveltem, s akinek a személyisége leginkább megfogott.
A történet viszonylag lassan haladt előre, de folyamatosan történt valami, amivel az írónő lekötötte a figyelmemet. Bevallom, bár ez ideális oldalszám volt ennek a kötetnek, én még olvastam volna tovább (annyira beleéltem magam).
Mindent összevetve Naomi Novik ismét elbűvölt, és vigyorogva tettem le ezt a regényét is. Nem tudom betelni az írónő írásaival, és nagyon remélem, hogy még ír a Rengeteghez és az Ezüstfonáshoz hasonló regényt a jövőben. Bár én bármit elolvasnék tőle most már.

1 hozzászólás

Naomi Novik: Ezüstfonás

Naomi Novik: Ezüstfonás

Mirjem pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.

Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.

Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.

A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette.

Hirdetés