Noro értékelése


>!
Noro
Anthony Ryan: A hamu birodalma

A Draconis Memoria sorozat nagyon jó érzékkel ötvözi a modern, iparosodott világot és a mágia teremtményeit. Vadkapitalista társaságok és még náluk is vadabb, ámde az ágyúk tüzét mégis respektálni kénytelen sárkányok csapnak össze a trilógia rendkívül izgalmas végjátékában. Az elmúlt évszázadokban elejthető nagyvadakká és vállalati erőforrásokká degradálódott drákok lázadása felborítja a “termékre” épülő világrendet. (A természet bosszúja az ipari károkozás miatt? Vagy a klasszikus fantasy archetípusok támadása a steampunk mozgalom ellen? Többféle metaforát is be lehet látni a történet mögé, ha épp kedvünk van elméleteket gyártani, de nem állítom azt, hogy a szerző bármit is “üzenni” akart volna ezzel. Mármint azon túl, hogy tűzokádó sárkányok géppuskás léghajók ellen, öcsém! :D)

A trilógia befejező kötete nem áll elő olyan zseniális meglepetésekkel, mint az előző rész, de az abban foglaltakat remekül építi bele a történet folyamába. A vállalati világnak végül szembe kell néznie azzal, hogy a sárkányok egészen mások, mint aminek gondolták őket. A cselekmény pörgését, dinamizmusát az is segíti, hogy Ryan kellő természetességgel használja a gőzhajókat, léghajókat és a kéktransz kommunikációját a különböző történetszálak összekötésére. Bár az epikus sztori a fél világot lefedi, a főhősök mégis kapcsolatban vannak egymással a modern világ eszközeinek köszönhetően, ez pedig sokat dob a történet összhangján. Az egész könyv ennek (is) köszönhetően folyamatosan pörög, egyik krízisből a másikba vezeti az olvasót, és maradéktalanul kihasználja mind a 600 oldalt. Arról nem is beszélve, hogy tetemes könyvgyűjteményemben nem sok olyan pofás kötet található, mint a Draconis… három része, amelyekre már csak ránézni is öröm.

6 hozzászólás

Anthony Ryan: A hamu birodalma

Anthony Ryan: A hamu birodalma

A Draconis memória-trilógia harmadik, befejező része a nagy sikerű Hollóárnyék sorozat New York Times-bestseller szerzőjétől!

A Vashajó Kereskedelmi Szindikátus hadihajóit több száz éve drákvér fűti, a cég hatalmát a véráldottaknak köszönheti: ők azon kevesek, akik képesek elfogyasztani a drákok véréből készült terméket és szabadjára engedni a benne lakozó félelmetes mágikus erőket. Ám a vállalat világát most éppen az fenyegeti, ami eddig létezésének záloga volt.

Egy elképzelhetetlen erejű, mitikus sárkány éledt fel, bestiák és emberek seregeit gyűjti maga köré, hogy letarolja a világot. A véráldott kalandor, Claydon Torcreek, Lizanne Lethridge, a Szindikátus titkos ügynöke, és Corrick Hilemore, a Szindikátus hajóskapitánya, akiket küldetésük az ismert világ három különböző sarkába vezérelt, közös erővel szállnak szembe a fehér drákkal és szolgáival, a romlottakkal.

A teljes emberi civilizáció jövője forog kockán. A nemrég felfedezett ősi tudással, amelyet sikerült forradalmian új technológiával ötvözni, valamint a váratlan, új szövetségesekkel talán még nincs minden veszve. A győzelem azonban áldozatokat kíván…

Hirdetés