Szabolcs_Holló értékelése


>!
Szabolcs_Holló
Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje

Az mondjuk sokat elárul egy szériáról, hogy a negyedik könyv esetében is a szuperlatívuszok használatát kell megválogatnom, mivel egész egyszerűen zseniális a könyv. Újra Geralt a főszereplő és a korábban behozott Ciri teljes jogú főszereplőtárssá növi ki magát, különösen az utolsó harmadban, de ettől függetlenül ez a Fehér Farkas sztorija. Valami elképesztő, ahogy a jellemábrázolás egybefonódik a klasszikus csatajelenetekkel, emellett a háttérben legalább négy szervezet hatalmi játszmája zajlik. a varázslók gyűlésének bemutatása, a felvezetés, a figurák interakciója és az utána történő konkluzió nagyon hatásos volt. Senki sem az akinek látszik, mind az északi királyságok, mind a Nilfgaardi császár indokai motivációi jól körülhatároltak, ha nem is mindig igazolhatóak morálisan, nem is beszélve a varázslókról, akik maguk is megosztottak. Yennefer szerepe árnyaltabb lett, és a Geralthoz fűződő szerelmi kapcsolatán kívül csak annyi bizonyos, hogy sokkal nagyobb kaliberű személy, mint az első kötetek alapján gondoltam volna. Egyvalaki ragaszkodik a saját maga naiv és idejétmúlt elveihez, mégpedig Geralt. Összecsap mindkét, vagy inkább három oldallal, és egyedül a saját belső moralitásához hű, valamint persze a fogadott lányához, Ciri-hez.
Kevés azt írni, hogy lenyűgöző, ahogy Sapkowski vegyítette a klasszikus fantasy toposzokat a lengyel történelemből olyannyira ismerős helyzetekkel, mint az ország újrafelosztása, a pogromok, a fajgyűlölet, hatalmi játszmák, mivel a világ élénk, lélegző, kvázi reális. Azért fontos ezt leírni, mert a Trónok Harca előtt járunk és szerintem sokkal komolyabb karakterábrázolással állunk szembe grimdarkos beütéssel, ami ráadásul egy fantasy világban játszódik. Ez utóbbi Martinnal olykor teljesen hiányzik.Azt meg csak mellékesen jegyzem meg, hogy a harcjelenetek továbbra is hatásosak, izgalmasak, előttünk van az összes történés. Ehhez jön még az olykor fölöttébb aprólékos tájleírás, ami megteremti az atmoszférát és a hangulatot, valamint a szokásos, fanyar humor.


Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje

Andrzej Sapkowski: A megvetés ideje

A háború előszele már mindenütt érezhető: az utakat másfajúak renegát csapatai tartják rettegésben, a városok utcáin rejtélyes halálesetek történnek. A királyok nem bíznak többé a varázslókban, akik azt képzelik, varázshatalmuk feljogosítja őket, hogy beleártsák magukat a politikába. Némelyikük a szabad országok javáért cselekszik, mások önös érdekből, de a varázslók álságos mosolya és felszínes csevegése mögött sorsdöntő játszmák zajlanak.
Ríviai Geralt mindig is büszke volt semlegességére. A vaják korábban úgy gondolta, elegendő, hogy a saját sorsáról döntsön… csakhogy akkor még nem kellett mások miatt aggódnia. Egyedül könnyű semlegesnek maradni, de ha egy kislány élete a tét, már nem annyira. Geralt igyekszik mindent megtenni Ciri védelmében.
A kérdés az, hogy ez elég-e.

Hirdetés