krlany I+SMP értékelése


>!
krlany I+SMP
Ittzés Laura: Nyolc perc

Izgalmas, érdekes, fordulatos kémtörténet. Egyből Mattyasovszky Jenő kémelhárítós történetei jutottak róla eszembe, ő volt ennek a műfajnak a hazai nagyágyúja.
Tetszett a párhuzamos történetvezetés, viszont pont emiatt volt szembetűnő Hanna karakterének az időnkénti logikátlansága. Egyfelől a 17 éves Hanna pár nap alatt profikat meghazudtoló módon tanult lesz a konspirációban, puzzle-összerakásban, csak úgy magától spoiler. Másfelől a 17 éves és a 33 éves Hanna között nincs különbség, pedig eltelt közben 16 év, jó sok tapasztalat, agyalás… spoiler Szóval néha a szereplők karaktere alárendelődik a történetnek, csakhogy az zökkenőmentesen tudjon működni. De egyébként ez nem vészes.
Ami viszont csúcs ebben az írásban, a nyelvezet. Szépirodalmi igényesség köszönt vissza a lapokról, amely ebben a műfajban nem szokta kényeztetni a nyájas olvasót. Jól meg is lepődtem, aztán pedig nem győztem kiélvezni… arról nem is beszélve, hogy világítótoronyban lakni, nagyon menő!
Szóval jó a történet, jó a szerkezet, szép a nyelvezet, és mindenképpen üde színfoltja a kötet a kortárs magyar irodalomnak.


Ittzés Laura: Nyolc perc

Ittzés Laura: Nyolc perc

Hanna harminchárom éves magyar nő, aki a német középosztály kényelmes és biztonságos életét éli Sylt szigetén, egy lakóházzá alakított világítótoronyban. Nyomasztó kamaszkori élményeiről senkinek sem mesél, még a férjének sem. Nincs más vágya, mint hogy pár hónap múlva nyugalomban megszülje első gyermekét.

Egy nap megjelennek a világítótorony körül a német titkosszolgálat emberei. Hanna megtudja, hogy Tobias Müller, a magyar hírszerzés egykori magas rangú tisztje előző este meghalt egy Berlin környéki autóbalesetben. A nő úgy dönt, hogy – férje tiltakozása ellenére – azonnal hazautazik Magyarországra, és felteszi végre azokat a kérdéseket, amelyekre már régóta tudja a választ.

Hirdetés