Noro értékelése


>!
Noro
Robin Hobb: Fool's Errand

Robin Hobb nem követi a népszerű trendeket. Nem mesél tucatnyi karakter szemszögéből, nem használ feszültségkeltő cliffhangereket, még csak a középkorias Európa világképétől sem távolodik el messzire FitzLovagról szóló történeteiben. Nem hajlandó megsürgetni a cselekményt, ha éppen más mondanivalója van. Ennek a 600+ oldalas könyvnek az első harmadában Fitz egy erdei kunyhóban üldögél, és az életéről gondolkodik. Nem tudom, van-e még egy olyan fantasy író a világon, aki ezt el tudná adni. Mert Hobb képes rá: ő egy portrét rajzol a főhőséről, és ebbe a gondolatok, kétségek, döntések és tétovázások ugyanúgy beletartoznak, mint az események. A részletek pedig olyan mélységig kidolgozottak, hogy a figura valóban életre kel, színesebben, mint a zsáner szinte bármely másik hőse.

A történet kezdetén a középkorú Fitz már öregnek érzi magát és önkéntes száműzetésében úgy véli, hogy örökre elvágta magát régi életétől. Ugyanakkor ő az utolsó ember a Hat Hercegségben, aki még ért a Mesterség mágiájához – bármennyire hiányos is volt az oktatása –, és ezt a tudást tovább kellene adnia. Magányában többen is felkeresik, hogy meggyőzzék az életbe való visszatérésről, így újra kell gondolnia döntéseit. A felelősség és a kötelesség kérdései – kihez, hogyan, és mennyire – átszövik az egész regényt, még az után is, amikor végül beindulnak az események. Nagyon erős továbbá a két mágiaforma, a Mesterség és az Ösztön ábrázolása. Nem csak az derül ki, hogy az utóbbi sokkal gyakoribb a Hercegségekben, mint az eddig gondoltuk, de az is egyértelművé válik, hogy Hobb világaiban a mágia sokkal több, mint képesség. Mindkét út egyfajta világnézet, ugyanakkor használójának kiterjesztése és tőle elválaszthatatlan tulajdonsága. A mágia függőséget okozhat, olyan szinten el lehet merülni benne, hogy használója megszűnik embernek lenni. A Hat Hercegség mindennapinak tűnő, low fantasy világa mögött az egyik legérdekesebb, legmisztikusabb mágiarendszer rejtőzik, amelynek ebben a könyvben nagyobb szerepe lesz, mint az előző részek bármelyikében.

1 hozzászólás

Robin Hobb: Fool's Errand

Robin Hobb: Fool's Errand

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

For fifteen years FitzChivalry Farseer has lived in self-imposed exile, assumed to be dead by almost all who once cared about him. But that is about to change when destiny seeks him once again. Prince Dutiful, the young heir to the Farseer throne, has vanished and FitzChivalry, possessed of magical skills both royal and profane, is the only one who can retrieve him in time for his betrothal ceremony--thus sparing the Six Duchies profound political embarrassment…or worse. But even Fitz does not suspect the web of treachery that awaits him or how his loyalties to his Queen, his partner, and those who share his magic will be tested to the breaking point.

Hirdetés