Quentin SP értékelése


>!
Quentin SP
Robert Jordan: A világ szeme I-II.

Valamikor 2002–2003 fordulója körül akadt ez a könyv először a kezembe, szóval kb. 16 éve olvastam először. Emlékszem, hogy már akkor is nagyon tetszett, bár sok helyen erőteljesen túlírtnak, a végét meg összecsapottnak éreztem. Utána szépen sorban beszereztem a folytatásokat is, és nagyon rákattantam a sorozatra. A túlírtság persze ezután is jellemző volt, sőt még fokozódott is. Miután utolértem a magyar kiadást, sokáig nem volt folytatás, aztán valahogy elmaradt a dolog, így a Sanderson könyveket mai napig nem olvastam még. Nemrég hallottam, hogy az Amazon berendelte a sorozatváltozatot, így gondoltam, ideje végigolvasni a sorozatot, de most elejétől a végéig, egyfolytában. Jó kis projekt lesz, a mostani olvasási sebességemmel szerintem legalább egy év.

Így hát decemberben nekiálltam újra az első résznek. 16 év azért nagy idő, így jó néhány eseményen, részleten meglepődtem, mert teljesen máshogy emlékeztem rájuk. Az érzések egyébként ugyanazok, mint régen. Zseniálisan összerakott világ, ami itt persze még épp hogy csak kezd kibontakozni, de már érezhető a zsenialitása. Nagyon jó ötletek, emlékezetes, szerethet karakterek. A leírások persze tényleg eltúlzottak, és kényszeresen minden utolsó utáni eseményt részletesen megismertet velünk az író, de egy idő után ezt meg lehet szokni, és ha a világ és a történet berántja az embert, akkor már könnyű szemet hunyni a hibái felett.

A végét még mindig nagyon összecsapottnak érzem, főleg a nagyon hosszú felvezetéshez képest, ráadásul túl könnyen le is nyomták az ellent.


Robert Jordan: A világ szeme I-II.

Robert Jordan: A világ szeme I-II.

Az Idő Kereke forog, egymást váltják a korok. A Legendák Korának az Árnyék háborúja vetett véget, sötétségbe süllyedt a világ. Az Árnyékot ugyan sikerült visszazárni börtönébe, de most, évezredek múltán ismét kitörni készül. Csakhogy hol vannak már a múlt hihetetlen hatalmú aes seadai-ai, akik megállíthatnák? A Próféciák azt jósolják, eljön majd a Sárkány, a Napkelte Ura, hogy megküzdjön a gonosszal. Csakhogy azt is hozzáteszik, eközben iszonyatosabb pusztulást hoz a világra, mint amit az valaha látott. Lehet, hogy itt a világvége? Lehet, hogy az Idő Kereke hamarosan megáll? A Sötét Úr minden követ megmozgat, hogy megkaparintson három fiatalembert, akik a Folyóköz egy békés, független, isten háta mögötti falvában élnek. Miért lehet ilyen fontos neki három vidéki fiú?

Hirdetés