Sylveris értékelése


>!
Sylveris
Rachel Hartman: Seraphina

A rajongás nem a megfelelő szó arra, – fanatizmus – amit ezek iránt a lények iránt érzek. Fennséges jószágok, akik az eget uralják, egyetlen egy szárnysuhintással képesek erdőket, falvakat eltörölni a föld szinéről. Tudván, hogy nem léteznek, én mégis reménykedem bennük.

Volt már a kezeim között sárkányos történet, de az kiverte a biztositékot. Igy sikerült a Seraphina-t is addig tologatni, mig végül beleuntam a várakozásba. Milyen kár, hogy nem előbb olvastam!
Imádtam a megalkotott világot, ahol sárkányok és emberek együtt élhetnek, többé-kevésbé békességben. A történet maga egyedi, kiszámitható. A szálak lassan bontakoznak ki, de ez egyáltalán nem ront az élményen. A karaktereket is apránként ismerhetjük meg, senki sem üres héj, madzagon rángatott bábú. Létező emberek, mindenkinek megvan a maga szerepe. Ennek ellenére nem lett kedvencem Seraphina, hiába erős és tehetséges leányzó. Hiába őriz hétpecsétes titkot, nem nyivákolja végig azt a közel négyszáz oldalt. Orma és Lars az, akik felé húzott a szivem.

Remek olvasmány lehet azok számára, akik szeretik a fantasy-t, sárkányokat, sszeesküvéseket, politikai csatározásokat. Vagy csak simán szeretne kikapcsolódni, belekóstolni valami újba, akkor annak fantasztikus élményben lesz része!


Rachel Hartman: Seraphina

Rachel Hartman: Seraphina

Képes egyetlen lány egyesíteni két világot?

A négy évtizednyi béke alig-alig enyhítette a goreddi királyságban élő emberek és sárkányok közötti bizalmatlanságot. Bár a magukat emberi alakba préselő sárkányok racionális agyukkal tudósokként és tanárokként hajtanak hasznot az egyetemeknek, nem lehetnek teljes értékű polgárai a királyságnak – kivéve akkor, ha eltitkolják sárkány mivoltukat… Ahogy közeledik a két faj közötti egyezmény évfordulója, melyre a sárkányok legfőbb vezetője is ellátogat Goreddbe, a feszültség tovább fokozódik.

A tizenhat éves Seraphina Dombegh okkal tart mindkét oldaltól. A rendkívüli tehetségű muzsikuslány épp akkor szegődik el az udvarba, amikor a királyi család egyik tagját gyanúsan a sárkányokra valló módszerrel megölik. A Királynő Őrségének kapitánya, a veszélyesen éles szemű Lucian Kiggs társaként bevonja a nyomozásba Seraphinát. Miközben nekilátnak a béke lerombolására irányuló aljas összeesküvés leleplezésének, Seraphina azért küzd, hogy megóvja gyermekkora óta hordozott titkát – amely olyan szörnyű, hogy felfedése az életébe kerülhetne.

Rachel Hartman remekül megírt debütáló regényében fantasztikusan gazdag, eredeti és hiteles világot alkot, melyet a sárkányok és az ember mellett például kvigutlok, Szentek, lovagok és Cenzorok népesítenek be. A történet nem csupán rendkívüli érzékenységgel vázolja fel Seraphina belső vívódását és fejlődését, de szinte szociológiai pontossággal jeleníti meg a kikényszerített együttélés folyamatát és buktatóit. A történet végére érve az olvasók még sokáig fognak emlékezni a tekervényes útra, amelyet Seraphina önmaga elfogadása érdekében végigjár.

„Gyönyörűen megírt, jól megformált alakok és olyan érdekes sárkányok, amilyenekről régen nem olvastam a fantasy műfajban. Lenyűgöző debütáló regény; alig várom, mit ír legközelebb Rachel Hartman.”
– Christopher Paolini, a New York Times bestsellerírója, az Eragon című regény szerzője

„Egy könyv, amely érdemes arra, hogy a kincseink közé soroljuk – ezüstösen csillog, akár a sárkányok pikkelye, és hősnője minden bizonnyal bevési magát az emlékezetünkbe.”
– Naomi Novik, a New York Times bestsellerírója, a Temeraire-sorozat szerzője

„Seraphina erős, bonyolult és tehetséges lány – hibákat követ el, és joggal küzd, hogy bízhasson; harcol, hogy túlélő lehessen egy olyan világban, amely szét akarja szaggatni. Imádom ezt a könyvet!”
– Tamora Pierce, a New York Times bestsellerírója, a Beka Cooper-sorozat szerzője

„Egy izgalmas történet, elbűvölő szereplők és egy páratlan sárkánykultúra csodálatos ötvözete. Örömmel merültem el Seraphina világában.”
– Alison Goodman, a New York Times bestsellerírója, az Eon és az Eona szerzője

„Rachel Hartman gazdag fantáziavilága lenyűgöző és meggyőző. Okos, mulatságos és eredeti történet olyan szereplőkkel, akiket követnék a világ végére is.”
– Ellen Kushner, World-Fantasy-díjat nyert író

Díjak, jelölések:
A New York Times Bestseller
An Indie Bestseller
An Amazon Top 20 Teen Book of the Year
A Chicago Public Library Best of the Best Book
A Kirkus Reviews Best Teen Book of the Year
A School Library Journal Best Book of the Year
A Library Journal Best Young Adult Literature
for Adults Selection
A Booklist Editors’ Choice
An ABA Top 10 Kids’ Indie Next List Selection
An ABC New Voices Pick
A Finalist for the William C. Morris Award for a YA Debut

Hirdetés