Sippancs P értékelése


>!
Sippancs P
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

”Szállj, flamingó, szállj!”

Rengeteg gombóc van ebben a könyvben. Gombócot érzel a II. világháború miatt. Gombócot érzel Lorenzo miatt. Nyeled a gombócokat az igazságtalanság miatt. Aztán vannak örömgombócok is, amikor a meghatottságtól nehéz a nyelés. És egy rakat gombóc a flamingók miatt, a körhinta miatt, a bizalom miatt és a sárkányok miatt. Na meg persze Tize… miatta a végén nem csak gombócok vannak, hanem könnycseppek is.

Szeretném, ha most, ebben a pillanatban megállna az idő. Ha még őrizhetném ezt az érzést, ha még enyém lenne a történet, ha még minden porcikámat átjárná ez a keserédes csoda…

10 hozzászólás

Michael Morpurgo: Flamingó fiú

Michael Morpurgo: Flamingó fiú

A történet a dél-franciaországi Camargue egyedülállóan különleges vidékén játszódik a második világháború idején. A sós síkságok és flamingók között, a szülei farmján él egy autista kisfiú. Sok mindent nem ért, azt viszont tudja, hogy kell meggyógyítani az állatokat. Szereti a rendszerességet és a zenét: minden héten kimegy a piacra az édesanyjával, hogy a város körhintáján felülhessen a kedvenc lovára.

Ám egy nap bevonulnak a felfegyverzett németek, és elfoglalják a várost. A szeretett körhinta megrongálódik, a lovak és díszek széttörnek, és már semmi sem lesz ugyanolyan. Aztán, az egyre inkább széthulló világ jelképeként, az egyik katona beállít a farmra, kezében egy sérült flamingófiókával – egy ágyú sebesítette meg, és a fiú az egyetlen esélye a gyógyulásra.

Ám a németek között van egy kedves tizedes, aki talán meg tudja javítani mindazt, ami tönkrement – és együtt talán az egész várost rendbe tudják hozni…