vicomte P értékelése


>!
vicomte P
Wayne Chapman: Ősi titkok láza, acélnak vihara

Ritkán szoktam ilyet tenni, de erről a könyvről az én értékelésem mellett (vagy akár helyette is, mivel hogy a lenti agymenésem viszonylag csapongóra sikeredett) melegen ajánlom @nagydviktor-ét, https://moly.hu/ertekelesek/2900335, amelyből sokkal inkább képbe kerülhet az érdeklődő.

Ami egy Középfölde fan számára a J. R. R. Tolkien: A szilmarilok, az egy ynevológiai diplomára készülőnek ez a könyv: kicsit száraz, kicsit kaotikus, néhány helyen még kidolgozatlan, de számtalan remek ötletet felvonultató és legalább annyi korábban homályos hivatkozásra fényt derítő tényirodalom.

Gáspár András az elmúlt közel 30 évben folyamatosan dolgozott több íróval együtt a M.A.G.U.S. szerepjáték kezdetben meglehetősen nagyvonalúan felvázolt világának kidolgozásán és azoknak a spoiler látszólagos ellentmondások feloldásán, amelyek folyamatosan kérdőjeleket támasztottak még az Ynevet esetleg jól ismerőkben is.

A könyv A teremtés könyvével kezdődik, amelyben számos alapvetés kerül tisztázásra: kezdve Satralis spoiler őstörténetével, kozmológiájával, folytatva isteneinek spoiler történetével. Aztán áttér egy nagy vonalú, de koránt sem felszínes világleírásra: megismerjük a világ geográfiáját, sorsfordító történelmi eseményeit, a planétát benépesítő népeket és fajokat , valamint a több ezer, helyenként több tízezer éves ynevi civilizációs gócok megegyező és gyökeresen eltérő vonásait.
Ez a fejezet egyszerre szól a veterán és újsütetű szerepjátékosoknak, a regények világába csak bele-bele kóstolgató olvasóknak és a leendő íróknak, hogy milyen meggyökeresedett előítéletektől kell megszabadulniuk.
A következő fejezet A hagyomány könyve két, korábban viszonylag mostohán kezelt civilizációs centrummal: Godonnal és az Északi Szövetség erv országaival foglalkozik.
Személy szerint nekem a Godont tárgyaló rész volt a kedvencem a könyvben: ennek az elit magiokrációnak a gyökereit eléggé egyedinek találtam spoiler de az is számos – egész regényekre elegendő – izgalmas fordulatot mutatott, amivé a nép vált az évszázadok során.
A mágia és acél könyvében pedig Ynev történetének öt nagy csatájáról illetve hadjáratának részleteiről esik szó. Ezek közül a kyr hódítás és a hírhedt II. Gra-Tinoli csata a világ ótörténetének része, és számomra ezek számos ellentmondásos dolgot magyaráztak el, ami miatt ezt a két részt jobban élveztem, mint az ezután következő, sokkal szárazabb és M.A.G.U.S. olvasói / szerepjátékos szemmel is érdektelenebb csaták leírását: a godorai nomádjárás megfékezése még a maga módján lekötött, de a két shadoni belháborús összecsapás számomra érdektelenségbe fúlt.

A szöveg irodalmi színvonala egyébiránt egyenletesen magas, de gyakorlatilag végig „chapmani” – vagyis még ott is túlcizellált és művileg archaizáló, ahol ezt semmi sem indokolja, ami miatt gyakran fordul át fárasztóba az olvasási élmény.
Zavarni ugyan nem zavartak, de nem is igazán értettem, hogy miért került be a szövegbe több száz lábjegyzet, szómagyarázat és számos olyan oldal, ami egyértelműen a szerepjátékosok boldogulását segítené…
Úgy vélem, hogy a szöveg élvezhetőségén egy-két környi további szerkesztés sokat dobott volna.

Ez a kiadvány, ahogy látható, meglehetősen fura hibrid: számos olyan pont van benne, ami szinte egy az egyben szerepjátékosoknak szólnak, míg más részek egyértelműen regényekhez, novellákhoz készült háttéranyagot sejtettnek. A szöveg néhol taplószáraz, másutt pedig több oldalas, magas színvonalú irodalmi betéteket olvashatunk.

A fentiek miatt ezt a könyvet elsősorban szerintem rutinos M.A.G.U.S. olvasók fogják élvezni, leginkább azok, akik egyébként szeretik a non-fiction irodalmat.

8 hozzászólás

Wayne Chapman: Ősi titkok láza, acélnak vihara

Wayne Chapman: Ősi titkok láza, acélnak vihara

A Gorduin és Garmacor regényeiről ismert szerző tizen­harmadik önálló kötetének számos hőse van, de főszereplője csak egy: a világ, melyet műveiben megteremtett és a fejlődés egyedülálló képességével ruházott fel. A szférák övezte Satralis, mely minden múló évtizeddel elevenebben él a szerzők és az olvasók képzeletében – az ősöreg Ynev, mely tárt kapukkal várja mindazokat, akik a magukénak érzik.

Wayne Chapman regényes hangvételű tanulmányait elsősorban azoknak ajánljuk, akik jól eligazodnak Yneven, de annak születéséről és fejlődéséről, az ifjabb civilizációk felemelkedéséről és az utóbbi négy világkorszak sorsdöntő csatáiról még nem tudnak eleget.

Hirdetés