Annin88 értékelése


Annin88>!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Érdekes találkozás volt ez Lovecraft világával. Eleinte féltem, hogy csalódni fogok. Aztán a történetektől féltem.
H. P. Lovecraft szerintem azért tekinthető zseniális írónak, mert pontosan tudja, hogyan keltsen félelmet – vagy legalább pánikot – az emberben. Tudatosan szórja az információkat Cthulhuról és a Nagy Öregekről, a szekták hozzájuk való viszonyáról, a hatásról, amit gyakorolnak…
Az ember ösztönösen viszolyog az ismeretlentől. Ezért van az, hogy olyan ikonikusan pánikbaejtő figurává vált Cthulhu, Dagon és a többiek.
Lovecraft veszett jól ír, legalábbis a novellák nagy részénél ez fogalmazódott meg bennem. Aztán jött egy bizonyos hosszabb iromány, és kicsit megingott kezdetleges rajongásom. Bevallom, valószínűleg nem voltam elég türelmes – nem engedtem, hogy teljesen beszippantson ez a misztikus, mégis borzongatóan valódi világ.
Összességében tehát pozitív élmény volt a novelláskötet, és egyetlen pont miatt sorolhatom a kedvenc horrorisztikus/dark fantasy alkotásaim közé; ez pedig az, hogy a Nagy Öregek emberi szavakkal leírhatatlan látványt nyújtanak… Ez annyira betalált, hogy azt nem tudom megfogalmazni rendesen.


H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Egykor voltak a Nagyok, akik saját szárnyukon repülve érkeztek a végtelen űrből, és korokon át uralták ezt a világot…
Egykor voltak a szörny-istenek, akik eltávoztak, hogy majdan visszatérjenek…
Egykor volt Kadath, a pusztaság közepén álló város, melynek rideg kőfalai közt máig visszhangzik

Cthulhu hívása

Az amerikai „sötét” irodalom Ambrose Bierce-hoz fogható óriása, Howard Phillips Lovecraft klasszikus történeteinek gyűjteménye e kötet. Szerzőjét „mesterének” tekinti a Pszicho írója, Robert Bloch, és Stephen King, a modern horror koronázatlan királya is.

Hirdetés