Razor SMP értékelése


>!
Razor SMP
Mark Lawrence: Szürke Nővér

Úgy tűnt, a trilógia középső része közvetlen az első után veszi fel a fonalat (mínusz az előző részhez hasonlóan a prológus és az epilógus), ám rögtön a második fejezetben ugrik előre két évet, amikor Nona megkezdi tanulmányait a szürkében. Elsőre azt hittem, hogy a Széthullott Birodalom-trilógiában bejáratott felváltott idősíkos rendszert alkalmazza majd a regény, vagy esetleg flashbackeket kapunk, amikor úgy hozza a sztori, de – hála az égnek – nem, Mark pár mondatban letudja a kimaradt két évet, azt irány előre.
A tempó ennek ellenére megbicsaklik, az iskolai dolgok túl sok újdonsággal nem szolgálnak már az első rész után, ráadásul továbbra is Harry Potter-déjà vum volt, főleg mikor rögtön a könyv elején felbukkant a helyi Draco Malfoy, persze női kiadásban. Nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy míg Nona itt szenved vele, addig Jorg ezt a csajt az első beszólása után felkoncolta volna. (Jalan meg valószínűleg spoiler volna, de ő Jalan.) A történet aztán a közepe táján más irányba indult el, onnét már jobban pörögtek a lapok, ráadásul plusz nézőpontként bejött Kanna nővér és Üveg apátnő is, utóbbi pedig rendesen keverte a lapokat.
A világépítés továbbra is rendben van, itt-ott elejtett infókból szép apránként bővül és minden fenti kritikám ellenére várom a befejezést.

>!
Fumax, Budapest, 2018
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700494 · Fordította: Galamb Zoltán

Mark Lawrence: Szürke Nővér

Mark Lawrence: Szürke Nővér

A SAJÁT KETRECEM VAGYOK… ÉS KINYITOTTAM AZ AJTAJÁT.

A Kegyes Irgalom Kolostorában már évszázadok óta tökéletesítik a nevelt lányok adottságait; misztikus erejüket és gyilkos képességeiket. A misztikus osztályba nemrégiben felkerült Nona Grey lassanként megismerkedik a világmindenség rejtélyeivel. De sajnos előfordul, hogy még a mélyben rejlő igazságok is csak megnehezítik választásainkat. Mielőtt elhagyná a kolostort, Nonának ugyanis el kell döntenie, melyik rendhez szeretne csatlakozni: az imádság és csendes szolgálat vagy a penge és az ököl ösvényén akar-e járni.

Nona és választott jövője útjában egy sértett, felsült orgyilkos, az Inkvizíciót fegyverként használó császárnő-jelölt fondorlatai, valamint a birodalom leghatalmasabb nagyurának bosszúszomja állnak.

Miközben a hurok egyre szorul a nyaka körül, az ellenségei pedig mindent bevetnek ellene, Nonának meg kell találnia a saját útját a barátság és a bosszú, a vágyak és a hűség útvesztőiben.

Egy biztos: útját vörösre festi a kiontott vér.

Hirdetés