Noro értékelése


>!
Noro
Szilágyi Zoltán: Arató

A Káoszszív trilógia steampunk háborús regénynek indult, majd átváltott metafizikai jellegű, létsíkok között ugráló science fantasybe, hogy végül… valami egészen másban és meglepőben érjen véget. A középső rész (Acélsereg) számos meghökkentő ötlete itt kapja meg az őket megillető magyarázatot. Amelyek nagyon is izgalmasak, ámde hajlamosak elnyomni magát a történetet. Az Arató ugyanis azt a hatást kelti, mintha elsősorban világmagyarázat lenne, és csak másodsorban regény.

Mindjárt azt első fejezetek során visszaugrunk az őstörténelembe, hogy megismerjük a szférák eredetét. Ez a sztoriba ékelt sztori véleményem szerint kissé korán érkezik, ráadásul sem hőseinknek, sem az olvasónak nem kell megküzdenie az információért. Csak úgy ölünkbe hullik a világ második legnagyobb titka. Ezután újabb visszaemlékezések, újabb titkok következnek, és csak jócskán a kötet második felében térünk rá arra, ami tulajdonképpen a központi történetszál lezárása.

Így a trilógia befejező része elsősorban azoknak a tetszését fogja elnyerni, akik szeretnek egy SF történet hátterében vájkálni, akik élvezik, hogy összerakhatják a mozaikdarabokat. Minden a helyére kerül: a halhatatlan kintlakók, az önsokszorozó káoszszívek, a különféle szférák, és a furcsán mechanikus logikával működő, ugyanakkor istenszerű hatalommal bíró Arató is. Kár, hogy nem sikerült egy olyan lendületes és kiegyensúlyozott történetet építeni köré, mint ahogy az az Acélsereg esetében történt. De mindent egybe véve ez így is egy izgalmas, kreatív és élvezetes (mellesleg pedig nem túlírt) sorozat, ami látványosan kiemelkedik a magyar mezőnyből.

1 hozzászólás

Szilágyi Zoltán: Arató

Szilágyi Zoltán: Arató

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Cole, Fora, Jabari és Annie világokon átvezető utazása folytatódik, miközben a szférák közti űrt benépesítő kintlakók legendáit kutatják. Hőseink sorsa összefonódik, és ráébrednek, hogy csak közös erővel törhetnek át az egymás ellen küzdő, halhatatlan kintlakók seregein. Céljuk, hogy eljussanak a Vándorhoz, aki talán elháríthatja a közelgő világvégét. Egyre több meglepetést tartogató útjuk során számos veszélyt kell legyőzniük, mire megismerhetik a multiverzum létezésének okát, és rátalálhatnak az Aratóra, amely összefogja és uralja a szférák rendszerét.

Hirdetés