Fallen_Angel P értékelése


>!
Fallen_Angel P
Adrian Tchaikovsky: Hadállat

Adrian Tchaikovsky ezúttal egy másik állatfajt helyez a középpontba, de Az idő gyermekeihez hasonlóan ütős, elgondolkodtató sztorit hozott össze.
Főszereplőnk, Rex, egy hatalmas, erős, katonai célokra (értsd: gyilkolásra) kiválóan alkalmas biomorf, akinek csak egy célja van, hogy jó kutya legyen. Az alapvető ösztöneinek és a beépített chipeknek köszönhetően a Gazdinak megfelelni akarás irányítja az életét. Megtesz bármit, amit a Gazdi kér, de egy idő után rá kell jönnie, hogy nem biztos, hogy azok jó dolgok, és a „jó” amúgy is egy bonyolult szó.
Rex egyszerű gondolkodása, ahogy embereket és a világot látja, meghatározza az egész könyv hangulatát és elég sok érzelmet váltott ki belőlem olvasás közben. Etikai és logikai kérdéseket is felvet a történet (spoiler), és a szerző igen jó érzékkel mutatja meg több szemszögből, illetve több szereplő szemszögéből is a problémát.
Az eddigi két könyve alapján gondolkodás nélkül fogom megvenni Adrian Tchaikovsky további írásait – amik remélhetőleg jönnek majd szépen sorban és hasonló minőségben.

5 hozzászólás

Adrian Tchaikovsky: Hadállat

Adrian Tchaikovsky: Hadállat

REX VAGYOK. JÓ KUTYA VAGYOK.

Rex két és fél méter magas, nagyrészt golyóálló. A hátán nagy kaliberű lövegek vannak, a hangjába pedig pánikkeltő szubszonikus frekvenciákat kevertek. Három társával – Sárkánnyal, Brumival és Rajjal – Mexikó délkeleti részén, az anarchiába süllyedt Campeche állam területén hajtanak végre bevetéseket.
Rex génsebészeti úton létrehozott biomorf, egy aljas háború vérszomjas eszköze. Intelligens, megérti a parancsokat, és ügyességét megjutalmazzák az agyába telepített implantok. Egyetlen vágya Jó Kutyának lenni, Jó Kutya pedig csak úgy lehet, ha engedelmeskedik Gazdinak. Gazdi pedig azt akarja, hogy ölje meg a gonoszokat. Mind egy szálig.
De valójában kik a gonoszok? És mi történik, amikor Gazdit bíróság elé állítják háborús bűnökért? Milyen jogokat ad a fegyverként használt biomorfoknak a Genfi Konvenció? Van egyáltalán Rexnek és társainak joga létezni? Mit tennének, ha szabadok lennének?

Adrian Tchaikovsky, Az idő gyermekei c. nagy sikerű regény szerzője parádésan egyesíti a pörgős, háborús akciót az intellektuális mondanivalóval, ebben letehetetlen, egyedi történetben.

Hirdetés