Bori_L MP értékelése


>!
Bori_L MP
Naomi Novik: Ezüstfonás

Szeretem a komolyan vehető mesefeldolgozásokat. Szeretem az olyan könyveket, amik valamilyen varázslatos módon kapcsolódnak a bennem végbemenő folyamatokhoz, az engem éppen foglalkoztató gondolatokhoz. Szeretem az olyan történeteket, amik magukhoz láncolnak egy láthatatlanul vékony kis lánccal, és amikor kinyitom a könyvet, egy kicsit én is a szereplők közt érezhetem magam.
Szeretem az olyan történeteket, amik a fájdalomról és a felelősségről szólnak.
Ennek a könyvnek azt hiszem örök helye lesz a polcomon és a szívemben, bármilyen giccesen hangzik is ez.

Karácsonyra (vagyis névnapomra) kaptam ezt a könyvet, és elképzelni sem tudok így utólag jobb ajándékot.* A Rengeteggel nem voltam teljesen kibékülve olvasás közben, senkivel nem tudtam igazán azonosulni, és szinte az összes szereplő bosszantott. Ettől még nem volt rossz olvasmányélmény, de igen messze áll attól, amit az Ezüstfonás közben éltem át, ahol mind a három „főszereplővel” tudtam azonosulni valamilyen szinten (bár Irinára azért a végén kicsit megharagudtam). Adott ugyanis három makacs és céltudatos lány (lelki társaim!), akik egymás után lépnek be a történetbe.

A három közül a hozzám legközelebb álló Mirjem (aki körül a történet forog), a (zsidó) pénzkölcsönző lánya, aki egy nap megelégeli, hogy az apja jószívűsége miatt ők éheznek, az anyja pedig egy fűtetlen kunyhóban kénytelen vacogni a tél közepén, és elindul beszedni az adósságokat. A falusiak rosszallása és mogorvasága ellenére lelkiismeretesen és precízen végzi azt a munkát, amit az apjának kellene csinálnia, és Mirjem kezében arannyá válik minden, amihez nyúl. Emiatt a különleges képessége miatt egy idő után felfigyelnek rá a sztarikok, akik köztudomásúlag csak az aranyra ácsingóznak.
A másik két fő nézpont karakterrel (mert feltűntek időnként még mások is), Vandával (egy részeges naplopó legidősebb gyermekével) és Irinával (a város hercegének első lányával) egy kicsit kevésbé tudtam azonosulni, de Novik az ő helyzetüket is gyönyörűen mutatja be, az ő fejükbe is sikerült bevarázsolnia engem. Összességében nagyon is tetszett, hogy a három erős női karakter köré épült a történet, és lényegében ők irányították mindig az eseményeket, még ha ez nem is látszott elsőre.

Szintén nagyon tetszett ahogy Novik a világban fellelhető mágiát kezelte, ahogy szép lassan vezetett be a világ működésébe. Ahogy egyre újabb részletek derültek ki a faluról, Mirjem családjáról, a cárról, egyre inkább bele tudtam helyezkedni ebbe a nagyra nőtt mesébe. Nem igazán került a történet központjába (csak közvetetten, hiszen végeredményben innen indult ki az egész eseménysorozat), de nagyon érdekesnek találtam Mirjem eszmefuttatását a zsidók helyzetéről, már csak azért is, mert eddig nem sok mesés irománnyal találkoztam, ami akár csak érintette is volna a témát… De itt, itt és most, nem csak a mi világunkkal kötötte össze ezt a mesét, hanem az én háttérben pörgő gondolataimmal is.

Egy darabig aggódtam, hogy nem lesz elég mesés az elvárásaimnak, de kiderült, hogy feleslegesen izgultam (ezt amúgy el tudom képzelni, hogy mások negatívumként élik majd meg, de nem érdekel, nekem így volt tökéletes ez a történet). Hangulatos volt, ugyanakkor izgalmas és gördülékeny, magasra tette a lécet Novik következő könyveivel kapcsolatban, amiket szintén biztosan olvasni fogok!

*a nagymamám tavaly decemberben igazán kitett magáért <3 (https://moly.hu/karcok/1209658)


Naomi Novik: Ezüstfonás

Naomi Novik: Ezüstfonás

Mirjem pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.

Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.

Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.

A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette.

Hirdetés