dontpanic P értékelése


>!
dontpanic P
Pankász Balázs – Nemeskéri Zsolt (szerk.): Módszertani kézikönyv / Metodologijski priručnik

Pankász Balázs – Nemeskéri Zsolt (szerk.): Módszertani kézikönyv / Metodologijski priručnik Pszichés zavarok felismerése és kezelése a munkahelyen / prepoznavanje i tretiranje psihičkih smetnji na radnom mjestu

A könyv fontos célt tűz ki maga elé: a munkavállalók mentális állapotára fókuszál. Erről valahogy szeretünk elfeledkezni. Mert persze, ha egy alkalmazottnak fizikai problémái vannak, eltöri a karját, elkapja az influenzát, migrénje van, arra – jó esetben – azért odafigyel a felettes, a kollégák, de mi a helyzet a mentális zavarokkal?
A könyv foglalkozik olyan átmeneti, gyógyítható állapotokkal is, mint például a depresszió, de elmegy egészen addig a kérdésig is, hogy vajon egy személyiségzavaros ember lehet-e jó munkaerő. Mert persze hogy lehet, de ehhez az kell, hogy ne söpörjük a szőnyeg alá az ő sajátos jellegzetességeit, és igyekezzünk megtalálni azokat a feladatköröket, amikben igazán jól tud működni.

Persze ez így baromi szépen hangzik, a realitás nyilván egészen más, főleg Magyarországon.

Ez a kézikönyv kezdetnek jó, de ennél sokkal több kéne ahhoz, hogy az általános hozzáállás változzon a mentális zavarokhoz.

Egyébként a könyv arra is jó volt, hogy átgondoljam a viszonyomat a saját munkámhoz, amiről már eleve tudom, hogy problémás. (Mostanában több ilyen könyv akad a kezembe, ez valami jel lehet…:))
Mert a munka ideális esetben nemcsak egy olyan dolog, amit félszívvel megcsinál az ember, hogy aztán menjen és élje az életét, hanem jó, ha az ember képességeihez, személyiségéhez, céljaihoz illik. Nemcsak mentális zavarral rendelkezők esetében…

2 hozzászólás

Hirdetés