Noro értékelése


>!
Noro
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan I.

A szerzői előszó szerint e kötetben válogatott “nemfantasztikus” történetek szerepelnek. Szerintem ennél valamivel árnyaltabb a helyzet, néhány írás ugyanis a valóságot apróbb csavarokkal ábrázolja. Ugyanakkor a fülszöveg által ígért filozófiai és egyéb magaslatok egy kissé magasra tették a mércét, amelyet talán a novellák fele tudott megugrani.

A köznapi világot bemutató alkotások közül a Képzeletbeli országok és a May pumája voltak azok, amelyekben igazán éreztem a mélyebb mondanivalót. Az Üzenetek ötletét is nagyon izgalmasnak találtam, de szerintem ez csak egy vázlat, amelynek hiányzik a kibontása. Voltak még technikás írások (az Ether, hol itt, illetve a Fél ötkor), de ezekben nem igazán éreztem, hogy a karakterekkel való zsonglőrködésen túl bármi is történne. Végül el kell mondanom, hogy a képzelt Kelet-Európában játszódó Orsinia-ciklus (a kötet első három írása) kifejezett csalódás volt számomra: már a szereplőket sem találtam hitelesnek, a politikai háttérre pedig nem tudok jobbat mondani, mint hogy kínosan naiv.

A következőkért azonban mindenképpen érdemes volt kivenni a könyvet a könyvtárból:

A rózsa naplója egy “gondolatnéző” készüléket mutat be, amellyel pszichológusok vizsgálják az emberi elmét. E vizsgálatok közben pedig fokozatosan ismerjük meg, miféle világban született is meg ez a találmány.

Az út iránya két okból is zseniális: egyrészt a nem emberi nézőpont miatt, másodszor pedig azért, ahogy kifordítja a mozgás fogalmát és perspektíváját. (Van még egy nem emberi nézőpontos írás a könyvben spoiler, azt viszont egészen zavarosnak találtam.)

A Buffalo lányai, gyertek ki egy groteszk mágikus realista kaland, ami az amerikai őslakók kultúrájából táplálkozik.

Végül az Elveszett gyerekek egy egyperces novella, ami a hamelni patkányfogó alakját formálja elgondolkodtató allegóriává.


Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan I.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan I.

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

A legjobb kortárs novellisták egyikének tartott szerző szatirikus, éles hangú írásai gyönyörködtetnek, provokálnak, elgondolkodtatnak. A Valahol a Földön Le Guin evilági novellái közül válogat oregoni kisvárosoktól kezdve Európa szívéig.

Hirdetés