Nuwiel SP értékelése


>!
Nuwiel SP
Greg Keyes: Pokoli város

A könyvről
Soha nem játszottam egy Elder Scrolls játékkal sem. Soha nem olvastam semmilyen írást Tamrielről. De Greg Keyestől már olvastam, és a könyv korábbi olvasói szerint a világ ismerete nem szükséges a könyv élvezetéhez, úgyhogy bátran belevágtam, és nem bántam meg. Valószínűleg még jobban bele tudtam volna magam élni az eseményekbe, ha nem kell egy picit utánaolvasnom annak, hogy például kik azok az argóniaiak vagy khajiitok, de ezeket amúgy is kifejti kellő mértékben a szöveg.

Ezúttal sem kellett csalódnom Keyesben. Habár „hozott anyagból” dolgozott, hiszen a világ, a fajok, a történelem és minden más adott volt, nem csak egy tisztes iparosmunkát tett le az asztalra, sikerült egy annál klasszisokkal jobb könyvet írnia. Az Elder Scrolls III: Morrowindről írták, hogy ugyan elég klisés a történet magja, de olyan körítést adtak hozzá, hogy egyedivé és lebilincselővé tették ennek ellenére is. Ugyanezt elmondhatom a Pokoli városról is: a szereplők elsőre megtestesült kliséknek tűnnek, a történetszáluk is, de ahogy halad előre a cselekmény, és egyre jobban elmerülök a világban, mint Glim a Mocsárban, egyre szimpatikusabbak lesznek, és a sztori is túllép azon, hogy a rosszak el akarják pusztítani a világot.

Eddig nem játszottam Elder Scrolls játékkal. Ezután azonban majd igyekszem elmerülni a világban.

A fordításról
A Delta fórumán (nyugodjék békében…) kérdezte valaki még a könyv magyar megjelenésekor, hogy mit tudni az ezt követő másik kettőről, a fülszöveg ugyanis említi, hogy ez csak az első rész. Akkor azt válaszolták, hogy ők nem tudnak többről, csak a második készült el. Miután karácsonyra megkaptam mindkettőt, és elolvastam az elsőt, nem hagyott nyugodni ez, nem akartam befejezetlen történetet, és érdekelt, hogy el sem készült még angolul a harmadik rész, és azért nincs magyarul sem, vagy már megjelent, csak a Delta nem adta ki. Nos, egyik sem történt.

A sorozat ugyanis csak két könyvből áll. Nem kell hozzá nagy nyomozás, az angol fülszövegben pontosan ez áll: The Infernal City is the first of two exhilarating novels following events that continue the story from The Elder Scrolls IV: Oblivion, lásd spoiler. Hogy a fordító, Varga Csaba Béla követte-e el ezt a hatalmas félrefordítást, vagy más, az most már mindegy, de ezek után kezdek aggódni, hogy a könyv fordítása során mekkora bakikat véthetett?

1 hozzászólás

Greg Keyes: Pokoli város

Greg Keyes: Pokoli város

Négy évtizeddel az iszonyatos megpróbáltatásokkal járó Oblivion válság után Tamriel világát újra a gonosz fenyegeti. Lehet, hogy pusztulás vár mindenre? A sokat szenvedett világra ráborul Umbriel, a lebegő város rettenetes árnyéka. Ahol elzárja a nap fényét, ott az emberek meghalnak, de csak azért, hogy élőhalottként felkelve immár a pokoli várost szolgálják.

Umbriel árnyékában azonban kezdetét veszi egy lenyűgöző kaland is. Igencsak különös hősök találnak egymásra. A legendás hercegről senki sem tudja, hogy milyen titkot őriz. A vakmerő orgyilkos rábukkant egy megdöbbentő összeesküvés nyomára. A mágus pedig szinte már eszét vesztette a bosszúvágytól. Végül pedig színre lép egy fiatal lány is, és Tamriel sorsa és jövője talán egyedül az ifjú Annaïg döntéseitől függ…

A díjnyertes Elder Scrolls-sorozat világában játszódó Pokoli várost még két lenyűgözően izgalmas regény követi. A fordulatos kalandok során folytatódik a The Elder Scrolls IV: Oblivion története, melyet 2006-ban számos magazin és az Associated Press is az év játékának nevezett. Elnyerte a Spike TV, a Golden Joystick díjakat is.

Hirdetés