Noro értékelése


>!
Noro
Mark Lawrence: Szürke Nővér

Mark Lawrence könyveiben általában az fog meg a legjobban, amit nem ír le, csak utal rá. Egy olyan világ, amelynek az egén (egy kivétellel) csak vörös törpecsillagok láthatóak? Megvan, hogy ez milyen rohadtul öreg egy univerzumot feltételez? Az emberiség valamikor az Ős-időkben megfejtette a világegyetem titkait és elrejtette őket a négy törzs vérvonalában, távoli utódaik pedig visszatértek ahhoz, hogy ezzel a kozmikus erővel fejeket törjenek be. Az Ős Könyve trilógiában így bújtatva jelenik meg a haldokló föld regények melankóliája, méghozzá anélkül, hogy hősei egy pillanatra is megsejtenék saját történelmük valódi mélységét. Ez a Lawrence-féle csavaros világteremtés újabb szép példája.

A történet lendülete ugyanakkor kissé megtorpan. A szerző beleesett abba a csapdába, ami a fantasy fejlődésregények íróit rendre fenyegeti: túlságosan is megkedveli hőse fiatalkori énjét, és nem akar tovább haladni. Én legalábbis ennek tulajdonítom azt, hogy a Szürke nővér egészen a kötet közepéig nem lép ki az iskola falain túlra, ennélfogva sokáig nem sok olyasmit mutat, amit az első könyvben ne láttunk volna. Gonosz osztálytársak, életveszélyes csínytevések, rendhagyó vizsgáztatások. Nem rossz, egyáltalán nem, csak ez már mind megvolt. Igaz, Nona Grey a két könyv között szert tett egy hívatlan útitársra egy mágikus entitás képében, róla azonban távolról sem tudunk meg annyit, amennyit magában rejt a figura. Maga a sztori pedig csak a 200. oldal környékén kapcsol magasabb sebességi fokozatba.

Nagyon erős viszont ebben a könyvben az apátnő története. Rajta keresztül sokkal többet tudunk meg a világról, a birodalom belső és külső konfliktusairól, na meg a hajószívek szerepéről. Arról nem is beszélve, hogy micsoda intrikát sző az öreglány anélkül, hogy bárki is észrevenné! Üveg nővér szemszöge hozza be a regénybe az igazi újdonságokat. De ezzel együtt is érezhetően egy középső kötetről van szó, ami nem lesz a szerző legjobbja.

3 hozzászólás

Mark Lawrence: Szürke Nővér

Mark Lawrence: Szürke Nővér

A SAJÁT KETRECEM VAGYOK… ÉS KINYITOTTAM AZ AJTAJÁT.

A Kegyes Irgalom Kolostorában már évszázadok óta tökéletesítik a nevelt lányok adottságait; misztikus erejüket és gyilkos képességeiket. A misztikus osztályba nemrégiben felkerült Nona Grey lassanként megismerkedik a világmindenség rejtélyeivel. De sajnos előfordul, hogy még a mélyben rejlő igazságok is csak megnehezítik választásainkat. Mielőtt elhagyná a kolostort, Nonának ugyanis el kell döntenie, melyik rendhez szeretne csatlakozni: az imádság és csendes szolgálat vagy a penge és az ököl ösvényén akar-e járni.

Nona és választott jövője útjában egy sértett, felsült orgyilkos, az Inkvizíciót fegyverként használó császárnő-jelölt fondorlatai, valamint a birodalom leghatalmasabb nagyurának bosszúszomja állnak.

Miközben a hurok egyre szorul a nyaka körül, az ellenségei pedig mindent bevetnek ellene, Nonának meg kell találnia a saját útját a barátság és a bosszú, a vágyak és a hűség útvesztőiben.

Egy biztos: útját vörösre festi a kiontott vér.

Hirdetés