Voorhees értékelése


>!
Voorhees
Joe Abercrombie: Pengeélen

Joe Abercrombie: Pengeélen Történetek az Első Törvény világából

Abercrombie stílusa egyszerűen zseniális. Pedig a könyvben szereplő történetek egyszerűek, a szereplők úsznak a kétségbeesésben és a reménytelenségben, legtöbbjük hetek (de lehet hogy hónapok) óta nem látott közelről fürdővizet. A novellákban szereplő városok vagy helységek (egyszerűbben szólva: szarfészkek) mocskosak és tobzódnak a szennyben. Nem találni egyetlen tisztességes szereplőt sem. Ráadásul mindig mindenki valamiért (általában bosszúból) a másik vérét akarja ontani. Mégis, a szerző pazar szarkazmusa és maró gúny köntösébe bújtatott öniróniája miatt mindegyik történet nemhogy élvezhető, hanem kifejezetten élvezetes lett.

Abercrombie-nak megvan az a képessége, hogy az olvasót a legkegyetlenebb mészárlás közepette is valahogy mosolyra fakasztja. A kötet annyira tele van jó poénokkal, hogy minden oldalról ki lehetett volna írni egy idézetet. Ritka az olyan könyv, melynek olvasása közben többször spontán felröhögök, na ez egy olyan.

Igazából mindegyik írás megállja a helyét, a legnagyszerűbb mégis talán Javre és Shev párosa. Az ő közös történetükből egész könyvvel olvastam volna. Leginkább azok a sztorik ragadtak meg, melyekben egy korábban elvetemültnek elkönyvelt szereplő szemszögéből ismerhettük meg az eseményeket. Persze, ettől még nem lett senki kevésbé rohadék, de a szerző remek érzékkel mutatja be, mennyire másnak tűnhet minden másik szemszögből nézve. A leginkább érzékletes novella ebből a szempontból a Szörnyeteg születik, melyben az Első Törvény trilógiából megismert északföldi Bethod kínlódását követhejük végig. De a legnevetségesebb egyértelműen a Szabadság! A léha zsoldosvezér, Nicomo Cosca dícsérete nem kis erőfeszítést igényelhetett. Szerintem a szerző a saját szórakoztatására írta.

Imádtam mindegyik szerzeményt. Aki most ismerkedik az íróval, annak ideális első könyvnek, mert remek betekintést nyújt az Első Törvény világába, mégsem árul el semmit az ebben a világban játszódó regények tartalmából. Egyszerűen fenomenális.


Joe Abercrombie: Pengeélen

Joe Abercrombie: Pengeélen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az Unió seregében hemzsegnek a rohadékok, de csak egyikük hiszi azt, hogy hősiessége révén megmentheti társait a gurkhuliaktól: a senkivel össze nem hasonlítható Sand dan Glokta ezredes.

Curnden Begy és a tucatja egy titokzatos tárgyért érkeztek a Crinnán túlra. Egyetlen apró bökkenő akad: egyikük sem tudja, mi is a szóban forgó tárgy.

Shevedieh, Styria legjobb tolvaja egyik katasztrofális helyzetből a másikba bonyolódik legjobb barátja és legnagyobb ellensége, Javre, a hoskoppi oroszlánasszony oldalán.

Sok évnyi vérontás után Bethod, az idealista hadúr mindenáron békét akar teremteni Északföldön. Már csak egyetlen egy ember áll az útjában – saját eszét vesztett bajnoka, észak legrettegettebb embere, a Véres Kilences…

„Ez a könyv egy tökéletes, véres svédasztal. Újabb és újabb fogásokon keresztül mélyebben megismerhetjük a regények mellékszereplőit, és mindennek a jellegzetes Abercrombie-féle humor ad különleges pikantériát.”
– Dave Bradley, SFX

Hirdetés