Habók P értékelése


>!
Habók P
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Ilyen a könyvtár – megint egy második kötet került először a kezembe. De ez csak annyit jelent, hogy vadászni fogok az elsőre. Mert ezek a novellák nagyon jók. Persze nem mind való nekem – az abszurd most sem jött be – de az írónő még a sci-fivel is meg tud barátkoztatni. Leginkább persze most is a meséit szerettem (jaj, az a Csipkerózsika újramesélése!!), de nagyon tetszett a lányok expedíciója is. És az Omelas-novella! No, azt egyhamar nem heverem ki.

4 hozzászólás

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

Az űr odakint, a világ idebent Le Guin leghíresebb fantasztikus novelláit tartalmazza, amelyek számos olvasó és szerző világképére hatottak. Le Guin hangot ad a némáknak, reményt a kívülállóknak, és mindenekfelett az igazságról ír, miközben mindvégig megőrzi függetlenségét és humorérzékét.