gb_ értékelése


>!
gb_
Don DeLillo: Fehér zaj

Posztmodernben nekem továbbra is Pynchon a szívszerelmem, de DeLillo ezen regénye is elég közel került most hozzám, nagyon kíváncsi vagyok a többi művére is. Rég volt, hogy ennyire lelkesen olvastam valamit. A Fehér zaj nagy mutatványa, hogy dacára lehangoló megfigyeléseinek, állóképszerű fejezeteinek lassacskán csordogáló sztorijának, mindvégig olvasmányos és elgondolkodtató marad, kérdésfelvetései pedig olyannyira összetettek, hogy mind a mai napig fájóan aktuálisak. Miről is van szó? Valószínűleg ezt most nagyon leegyszerűsítem, de számomra DeLillo nagy kérdése, hogy vajon mibe kapaszkodhat a modern ember, amikor megérinti a halál szele? (Röviden: nem sokba.) Ezt járja körbe, nem egyszer humorosan és rém abszurd módon. Az utolsó 40-50 oldal aztán olyan gyönyörű finálét hoz, hogy azt nem mostanában fogom elfelejteni. Ajánlom a regényt azoknak, akik nem tartanak a brutálisan őszinte szövegektől, még ha azok kissé depresszívebbek is.

(Nagyon tetszett amúgy ez az újabb, 2018-as magyar kiadás, már ami ezt a puhatáblás borítót illeti. Vaskos kötetről van szó ugyan, de ebben a formában mégse az az asztalbeszakítós fajta, kényelmes olvasni. A borítón szereplő kép ugyanakkor rejtély számomra, kicsit érthetetlen, miért pont erre esett a választás. Milliószor kifejezőbb lehetett volna egy ilyesmi, minimalista változat is: https://www.panmacmillan.com/authors/don-delillo/white-…).


Don DeLillo: Fehér zaj

Don DeLillo: Fehér zaj

Jack Gladney professzor egy amerikai egyetemi városkában tanít, zavaros családi viszonyok közt, sok házasságból sok gyerekkel, feje körül a tudományos fontoskodás glóriájával. A lomha kisvárosban mindenki függőkertes plázákban, buja szupershopokban, testhezálló gyorsbüfékben, csillapíthatatlan fogyasztási lázban, kékesen derengő tévéfényben, elektronikusan áradó információkból jól értesülten éli mindennapjait. A légmentesen illeszkedő digitális díszleteken itt csak egyvalami üt rést, a félelem a felfoghatatlan, egyszeri és mindnyájunkat utolérő „eseménytől”. Vagyis a haláltól. A hetvenéves szerzőt, a mai amerikai próza meghatározó alakját a posztmodern irodalom előfutárai közt ünneplik. A tizennégy regényével zajos sikereket arató, hazai és nemzetközi díjakat besöprő kultuszíró Fehér zaj című regénye a Time magazin „Minden idők 100 legjobb könyve” listájára is felkerült, sőt szerzőjét a Nobel-díjra esélyesek közt emlegetik.

Hirdetés