Hyperion P értékelése


>!
Hyperion P
Jiang Rong: Farkastotem

Azt hiszem ez a könyv példázza a legjobban, ha egy területről kiírtanak egy fajt az milyen hatással lesz az adott terület ökoszisztémájára és végső soron az ember életére. Szépen mutatja be a mongol kultúrát. Azt hogyan őrizte meg kapcsolatát a természettel a mongol nép. A spirituális részek is nagyon tetszettek. Jó leírás volt ez, és tanulságos. A vége szomorú volt. Úgy vélem ez példázza legjobban az emberi faj sorsát is, csak mire észbe kapunk már késő lesz. Kár, hogy azok, akiknek olvasniuk kéne, azok nem teszik. De, ha tennék is, nem értenék meg a lényegét.


Jiang Rong: Farkastotem

Jiang Rong: Farkastotem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Csen Csen, a pekingi gimnazista az 1960-as évek kulturális forradalma idején, az elvakult vörösgárdisták tombolása elől önkéntes száműzetésbe vonul a kínai-mongol határon lévő Ölön-pusztára, ahol pásztorként éli mindennapjait. Lenyűgözve tapasztalja, hogy Dzsingisz kán leszármazottai, a bölcs öreg pásztorok milyen harmóniában élnek a természettel, és mennyi mindent tudnak a farkasokról, akikben egyszerre látják a szövetségest, a bálványt és a halálos ellenfelet. Ezt az érzékeny harmóniát és mélyen szellemi közösséget zúzzák szét a kommunista modernizátorok, amikor a haladás jegyében elrendelik a farkasok kiirtását.
Csen Csen keserű tehetetlenséggel szemléli az ijesztő természeti következményeket, mikozben szinte már túl sokat tud a mitikus farkasokról, a „farkaslelkületről”, s a pusztai állatok iránti figyelme előbb odaadássá, majd mély, megszállott tiszteletté alakul. Ennek jegyében határozza el, hogy nem törődve a pásztorok, sem a hivatalos emberek rosszallásával, foglyul ejt egy farkaskölyköt, hogy mindent kockára téve fölnevelje magának a saját farkastotemét…
Jiang Rong könyve nagyszabású kalandregény, történelmi, filozofikus mélységű eposz (több kritikusa említette ezzel kapcsolatban Az utolsó kínai császárt), amely ember és farkas spirituálissá növesztett kapcsolatán keresztül nem csak a természet pusztulására, hanem az emberi lélek romlására is figyelmeztet.

Hirdetés