vicomte P értékelése


>!
vicomte P
Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Mivel egyike voltam azoknak, akik érdemei elismerése mellett sem rajongtak túlságosan a Ködszerzet trilógiáért, ezért kissé szkeptikus voltam, amikor az első hírek megérkeztek, hogy jön egy új sorozat, ami szinten ezen a világon fog játszódni.
Szerencsére kiderült, hogy nem egy újabb bőr lenyúzásáról van szó, hanem egy gyökeresen más korban játszódó, sokkal dinamikusabb és feszesebb történetről, ami teljes mértékben szórakoztató, és elkerüli azokat a csapdákat, amibe a Ködszerzet sorozat folyton beleesett.

A törvény ötvözete 300 évvel a Ködszerzet után játszódik és egy merőben átalakult és gőzerővel fejlődő világba enged bepillantást: itt nem egy itt-ott horrorba hajló epikus fantasyt olvashatunk, amiben az egész világ sorsa nyugszik a főhősök vállán, hanem egy erősen westernes és steampunkos beütésű urban fantasyt, amiben – egyelőre legalábbis – sokkal kisebb a tét, viszont ettől még korántsem kevésbé izgalmas a történet.
A főhős, Wax(illium) egy nemesi család ikerszerzet* sarja, aki közel 20 évnyi békebírói ténykedést követően tér vissza a zord és totálisan vadnyugati hangulatú határvidékről a világ leghatalmasabb városába, hogy szinte azonnal belekeveredjen egy nagyszabású bűnügybe, amelynek szálai sokkal gubancosabbak, mint ahogy azt ő a kezdet kezdetén sejteni véli…
Wax és a szintén a határvidékről a fővárosba érkező egykori társa, a sajátos humor- és erkölcsi érzékkel megáldott átváltozóművész Wayne nyomozni kezdenek a Láthatatlanok néven elhíresült rejtélyes bűnbanda után, egy ragyogó tehetségű, de meglehetősen pirulékony, büntetőjogásznak tanuló ifjú hölgy társaságában.
Az egyébként is gyorsan pörgő események ekkor még nagyobb fordulatszámra kapcsolnak és ahogy egy jó heist sztorihoz illik egyik csavaros trükk követi a másikat, és átverésbe épített átverések sorozatával sikerül ugyan végül lépre csalni a bandát, de még ekkor sem egyértelmű, hogy a banda mögött álló erőknek mi is volt a valódi szándéka… spoiler

A történet nagyon pörög, üresjárat gyakorlatilag nincs benne, sőt, talán kicsit sok is az akció, de érzésem szerint ebből sincs volt olyan sok és hosszan elnyújtott, mint ami miatt a Ködszerzet csatái kissé unalmassá váltak.
A szereplőkről nekem hol a képregények, hol a spagetti westernek, hol pedig a klasszikus detektívtörténetek figurái ugrottak be: Wax maga Batman, Sherlock Holmes és Wyatt Earp keverékének tűnik, de Wayne-nek szerencsére sokkal több szerepe van, mint a hős melletti vicces sidekick. Úgy tűnik, hogy bár Sanderson még mindig nem mestere karakterábrázolásnak, de azért határozottan fejlődik ebben is, és sikerült néhány olyan jellemvonással és tulajdonsággal árnyalni a karaktereket, amelyektől a főhősök, minden szuperhősszerű attribútumuk ellenére is, abszolút kedvelhetővé váltak.
A regénybeli fő ellenlábasuk, bár ő is hozza a legyőzhetetlen és zseniális megszállott figuráját, mégis érthetőek a motivációi és az is világos, hogy miért is vált olyanná, amilyen lett.

Összességében kellemes szórakozás volt ez a könyv, ami minden szempontból jobban működött nálam, mint az előzmény, elsősorban a feszesebb cselekménynek és a jobban megírt karaktereknek köszönhetően.

* Egyszerre vannak allomanta és ferukimista képességei is.

1 hozzászólás

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson, az ünnepelt Ködszerzet-trilógia után most ismét visszatér abba az epikus világba, amely megalapozta helyét a világ elsőszámú fantasy írói között.

A Ködszerzetben megismert események óta eltelt háromszáz évben Scadrial átalakult. Soha nem látott magasságú tornyok törnek az ég felé, vasút- és csatornahálózat szeli át a tájat. Ám ez a világ még mindig a mágia otthona.

Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Kobold és a többiek már bekerültek a történelem – vagy a vallás – nagy alakjai közé, de az allo­mancia és ferukímia ősi mesterségeinek még a tudomány megújulása ellenére is van hely ebben az újjászületett világban. A városokon túl húzódó, gyéren lakott Végeken a mágia alapvető eszköz a rendet és igazságszolgáltatást fenntartó bátor férfiak és nők kezében.

Közéjük való Waxillium Ladrian is, a ritka ikerszerzet, aki mívesként fémekre taszít, viszont ferukimistaként csökkenteni vagy növelni tudja a testsúlyát. A Végeken eltöltött húsz esztendő után Wax egy családi haláleset miatt kénytelen visszatérni a metropoliszba, Elendelbe. Fel kell vennie a nemesi ház fejének halálával megüresedett posztot, ami nagy feladatokat ró rá, és méltóságteljes viselkedést követel meg tőle. Legalábbis Wax így hiszi, amíg csak számos kaland közepette rá nem döbben, hogy a város előkelő kúriáiban és elegáns fasorai alatt még a puszta Végek banditáinál is sokkalta nagyobb veszedelem rejtőzik.

Hirdetés