Dominik_Blasir értékelése


>!
Dominik_Blasir
Dan Simmons: Terror

Immár teljesen egyértelművé vált, hogy én szeretem ezeket a fázós, szenvedős, erőszakos, „ember a természet/a többi ember/saját maga ellen” típusú történeteket (arról majd máskor mélázok, hogy ez vajon mit mond el rólam).
Úgyhogy persze, nagyon élveztem belemerülni a Terror borzalmaiba is; a riasztó mennyiségű szöveghalom ellenére sem tűnt hosszúnak, unalmasnak vagy fárasztónak. A tematikai kötődés miatt főként az Északi vizeken jutott eszembe róla, bár míg McGuire-höz egy nagy lélegzet kell, és a végére lehet jutni, addig Simmons-nál ez közel sem elég. Legyűr, beszippant – tényleg furcsa, egyszer sem éreztem, hogy nehéz lenne visszatérni hozzá, meglepően gyorsan elröppent ez a hétszáz oldal.
Egyedül a végével nem voltam annyira kibékülve: én jobban szerettem volna a határon egyensúlyozni, mint véglegesen átkerülni az egyik oldalra.
Most viszont elolvasnék még hétszáz oldalt arról, hogy jelen állás szerint mit tudunk, mit történt valójában a Terror és az Erebos fedélzetén.

3 hozzászólás

Dan Simmons: Terror

Dan Simmons: Terror

Azoknak a férfiaknak, akik a brit birodalom Terror és Erebus nevű hajóin indultak felfedezőútra, minden reményük megvolt a diadalra: Sir John Franklin 1845-ös felfedezőútján vettek részt – a kor technológiailag legfejlettebb expedícióján –, és ők indulhattak a világon először gőzhajóval a legendás észak-nyugati átjáró felkutatására.
De a hajókat most már majdnem két éve csapdában tartja a sarkvidéki jég. A szén és az élelem kezd kifogyni. Ugyanakkor nem a fehér, de folyamatosan átformálódó táj, a dermesztő hideg vagy a készletek felélése jelenti a legnagyobb fenyegetést a tengerészekre, sőt, még csak nem is az, hogy a hajóikat szép lassan összezúzza az óceán engesztelhetetlen ereje.
Nem, egy sokkal félelmetesebb veszély is leselkedik rájuk: valami, ami odakint vadászik a jeges sötétségben, ami követi a hajókat, és egyesével végez a legénység tagjaival, akiket megcsonkít és felfal. Egy névtelen valami, ami sehol sincs, és mégis mindenhol ott van: a tőle való rettegés az expedíció legnagyobb ellensége.
Amikor maga Franklin is borzalmas halált hal, Francis Crozier kapitányra hárul a feladat, hogy átvegye az irányítást, és egy utolsó, elkeseredett próbálkozást tegyen arra, hogy kimenekítse a legénység maradékát dél felé, a jégen át. Egy eszkimó nő is velük tart, aki nem tud beszélni. Lehet, hogy ő lesz a túlélésük záloga – vagy a haláluk okozója. És miközben a skorbut, az éhség és az őrület sorra szedik az áldozataikat, a jégen leselkedő borzalom is egyre vakmerőbbé válik, Crozier és az emberei attól kezdenek tartani, hogy nincs menekvés…

„Ez egy igazán vérfagyasztó horror, amely csak még rémisztőbbé válik, ha az ember felidézi, hogy a Simmons által leírt szörnyűségek nagy része a valóságon alapul.”
THE GUARDIAN

„Simmons egyik legjobbja.”
KIRKUS REVIEW

„A Hugo-díjas Simmons eleven színekkel kelti életre ennek a sarkköri felfedezőútnak a rettenetes megpróbáltatásait és kihívásait, továbbá némi természetfeletti borzalmat is belevisz az 1845-ös Franklin-expedícióba és az észak-nyugati átjáró felkutatására tett balsorsú kísérletébe.”
PUBLISHERS WEEKLY

„A Terror leviatáni hossza ellenére végig lenyűgöző olvasmány… A történelmi realizmusnak, a gótikus horrornak és az ősi mitológiának ez a keveréke egy veszélyes tánc a vékony jégen, amelyet bárki, aki híján van Simmons regényírói zsenialitásának, kétségkívül elvétett volna.”
WASHINGTON POST

Hirdetés