Qedrák P értékelése


Qedrák P>!
Steven Saylor: Caesar trónja

Nehéz lenne ennek a könyvnek a helyét meghatározni a Gordianus-sorozaton belül. A történelmi krimik között talán ez a legkevésbé krimi. Az ezzel foglalkozó szál a mű utolsó negyedében szerepel, mintha csak véletlenül vetették volna oda. Nem tagadom, hogy végig az orrom előtt húzott történelmi cselekményre, Caesar meggyilkolására fókuszáltam, és eszembe se jutott, hogy lesz még mellette más is. Közben még az is feltűnt, hogy vagy nagyon sokat felejtettem az előző rész óta, vagy mintha kimaradt volna egy rész a sorozatból, amit az író majd egyszer be fog tömni. Mert több olyan utalás történt a római arisztokrácia tagjainak és Gordianusnak a viszonyára (például kezdhetjük a meggazdagodásával), amelyek nem rémlenek nekem az előző kötetekből.

Egyébként továbbra is remek olvasmány, és azt hiszem ha el kell búcsúznunk a főszereplőtől, akkor Diana képes lehet pótolni őt. Gordianus esetleg még megérheti Mutinát, de az a gyanúm, hogy Actium előjátékában már az amúgy is félig egyiptomi Diana lesz a Nyomozó. Én mindenesetre szurkolok, hogy a sorozat ne fejeződjön be a köztársaságkori Rómával, hanem lépjünk be vele a császárkorba is.

2 hozzászólás

Steven Saylor: Caesar trónja

Steven Saylor: Caesar trónja

Steven Saylor a legújabb regényében a történelem leghíresebb gyilkosságát helyezi középpontba: Rómában vagyunk Kr. e. 44-ben, nem sokkal martius idusa előtt.

A római szenátus által élethosszig diktátornak választott Julius Caesar megkegyelmez maradék ellenségeinek és megjutalmazza barátait. Elhagyni készül a várost, hogy légiói segítségével meghódítsa a Pártus Birodalmat. Indulás előtt azonban akad néhány elintéznivalója.
    Gordianus, aki évtizedekig nyomozott a hatalmasságok bűnei és gyilkosságai ügyében, és bebocsátást nyert a lovagi rendbe, elhatározza, hogy visszavonul. Csakhogy martius 10. napjának reggelén először Cicero, majd Caesar is a házába hívja. Ugyanazt kérik tőle: éleslátása és szimata segítségével derítsen fel egy esetleges összeesküvést a diktátor ellen. De Caesar mást is közöl vele. Mivel egyik legfőbb bizalmasa Meto, Gordianus fogadott fia, hálája jeléül olyan kitüntetésben akarja részesíteni a Nyomozót, amely nemcsak az ő életét, hanem az egész családja jövőjét is megváltoztatja. A szenátus következő ülésén, martius 15-én nagy kegyben kívánja részesíteni.
    Gordianusnak tehát le kell porolnia régi tudományát, és le kell lepleznie a Julius Caesar életére törő cselszövőket. Ha léteznek egyáltalán. Ezalatt viszont másféle összeesküvések is szövődnek. Martius idusa gyorsan közeleg, és legalább egy gyilkosságra biztosan sor kerül.