Ivenn P értékelése


>!
Ivenn P
Clark Ashton Smith: Sarki regék

Kénytelen leszek Tsathoggua oltárán áldozni és az istenség bocsánatáért esedezni, amiért eddig nem olvastam Clark Ashton Smith-től. Ez az ember ugyanis egy fantasztikus művész. Egy költő! A történetei igazából nem is történetek, hanem hangulatok, amik szavakba vannak foglalva.
Lényegében a kötet szinte összes novellája valami irtózatos mocsokba, pusztulásba, visszataszító romlásba taszítja le az olvasót, mégis ezt olyan szépséggel és eleganciával teszi, amelytől az embernek néha eláll a lélegzete is vagy éppen a hideg futkos a hátán. Úgy gondolom, hogy Smith alkotásainak ez a megfoghatatlan, különleges, földöntúli atmoszféra az erőssége, amelyet képes volt minden művében megteremteni. A novellái inkább élmények és érzések halmaza, egyáltalán nem a történetvezetésen van a hangsúly, mégsem éreztem céltalannak vagy semmitmondónak egyik alkotását sem.

Ha valaki egy különleges horrorgyűjteményre vágyik vagy szeretne jobban megismerkedni a XX. század eleji weird-nemzedékkel, akkor szerintem ez egy tökéletes választás. A kötet egyúttal azért is különleges, mert rengeteg információt és „kulisszatitkot” oszt meg az egyes novellák keletkezéséről, kiadásának hátteréről. Így sokszor olvashatunk vicces levelezéseket Smith és Lovecraft között (akik nemcsak írótársak, de közeli barátok is voltak), illetve tanúi lehetünk a korabeli „pulp” könyvkiadás nehézségeinek, Smith folyamatos harcának a kiadókkal, amely néha majdnem olyan szórakoztató/megbotránkoztató/elkeserítő, mint maga a novellái.

Összességében engem nagyon lenyűgözött az egész kötet tartalma és szerkesztése, abszolút az egyik legigényesebb darab, amit 2018-ban olvastam. Mindenképp felkeltette az érdeklődésem Smith további történetei iránt (a másik novelláskötete már itt is csücsül az asztalomon), de folytatni fogom az ismerkedést a Delta MesterMűvek sorozatával is. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt az egész sorozatot, alig várom, hogy több klasszikust is a kezembe vehessek!

13 hozzászólás

Clark Ashton Smith: Sarki regék

Clark Ashton Smith: Sarki regék

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hyperborea kontinense az örök jég szorításában haldoklik. Királyai fegyveres hadakat vezetnek a terjeszkedő gleccser ellen, varázslói mesterséges napokat idéznek fölé; ám a gyönyörű fehér szibilla jóslatai elől nincs menekvés, a félelmetes fehér féreg pedig úszó jégszigetéről dönti romlásba az országokat. Tsathoggua, a szörnyisten kultusza felüti fejét az emberevő vurmik hegyeiben és az elfeledett városok romjai között, hiába harcolnak ellene minden eszközzel az inkvizítorok. Az öntudatos udvari bakó váratlan szakmai problémával szembesül, a hét határon rettegett mágusnak pedig komoly gondjai támadnak a Szaturnusz bennszülötteivel. Ilyen és ehhez hasonló rémségek és furcsaságok várnak az olvasóra, aki Clark Ashton Smith kimeríthetetlen képzelőerővel megformált világába látogat.

Smith ugyanabban az időszakban élt és alkotott, mint a természetfölötti irodalom nagy klasszikusa, Lovecraft – akivel ugyan sohasem találkoztak személyesen, de rengeteget leveleztek és baráti viszonyban voltak. Lovecraft neve holta után világhírűvé vált, Smith vele egyenrangú munkásságát azonban kevesebben ismerik: műveinek átfogó, kritikai igényű kiadására angol nyelven is meglepően későn került sor – vállalkozásunk tehát ebben az összevetésben is naprakésznek mondható.

Kötetünk – az életműkiadás második darabja – a jégkorszak előtti Hyperboreában és Poszeidoniszon, Atlantisz utolsó szigetén játszódó elbeszéléseket gyűjti csokorba. Smith páratlan költői érzékkel nyúl bármilyen témához, legyen szó természetfölötti rémségek garázdálkodásáról, zord hósivatagok titkairól vagy furcsa és groteszk személyek dekadens vágyairól. Képzeletének szüleményei oly tarkán elevenednek meg az olvasó előtt, mint valami álom – a bizarr és nyugtalanító fajtából, amelyből nem kínál menekvést az irgalmas ébredés.

„A puszta démoni furcsaság és a buján tobzódó fantázia terén talán egyetlen ma élő vagy megboldogult író sem múlja fölül Mr. Smitht.”
H. P. Lovecraft

Hirdetés