vicomte P értékelése


>!
vicomte P
Wayne Chapman – Meszlényi Péter: Szinergium – ynevi vázlatkönyv

A Szinergium nem más, mint egy olyan művészeti album, ami egy azóta sajnos egyértelműen hamvába holt Yneven játszódó számítógépes szerepjáték vizuális koncepcióját osztotta meg az olvasókkal.
A szerepjátékoknak, különösen a fantasy szerepjátékoknak az egyik meghatározó eleme a vizualitás: nekem mind mesélőként, mind játékosként igen jelentős részben a szabálykönyvek illusztrációi határozták azt a hangulatot, amelyben az adott világban zajló kalandokat elképzeltem.
Ynev kontinensének hangulatát a M.A.G.U.S első kiadásában Zsilvölgyi Csaba (Max) fekete-fehér grafikái illusztrálták, és ezek a képek hosszú ideig etalonnak számítottak, ha bizonyos elemeit el szerettem volna képzelni a világnak.

Ahogy persze sorra jöttek ki a regények és antológiák, egyre finomodott – illetve, egész pontosan durvult és sötétedet – a világról alkotott képem, és viszonylag gyorsan egyértelművé vált, hogy Ynev messze nem az az idealizált középkorias környezet, mint ami a szabálykönyv alapján megképződött a fejemben.
Ez az album pedig nem tesz mást, mint ezt a sötétebb, életszerűbb Ynevet festi le nekünk, olvasóknak.

Az album, mint ahogy írtam, egy számítógépes játékhoz született alkotásokat mutat be, s bár nem derül ki, hogy pontosan mi is lett volna a játék fő sztorija, de meglehetősen epikus eseményeket sejtetnek az elkészült grafikák.
Az album harmada a szakadár dartonita lovagrend székhelyével és illusztris tagjaival foglalkozik, így sejthető, hogy a főhős is közülük került volna ki. A kötet további részeiben a toroni, az amund, a pyarroni és a kráni kultúra jellegzetes elemei mellett számtalan olyan világépítő elem is felbukkan, ami miatt gyaníthatóan egy igazi kontinensen átívelő kalandban lehetett volna része a játékosoknak.

A magam részéről csak ajánlani tudom ezt a kiadványt mivel nem csak a veterán Ynevológusok számára jelent élményt – őket különösen birizgálni fogja az a számos utalás, amelyek zöme azóta sem jelent meg a M.A.G.U.S. irodalomban – mivel ez az album jól bemutatja, hogy Ynev milyen messzire is jutott az alapok lefektetése óta a hangulati és történeti evolúció mérföldkövein, de a világgal ismerkedők számára is, mivel – ha vázlatosan is – de keresztmetszetet ad a világra jellemző hangulatról.

5 hozzászólás

Wayne Chapman – Meszlényi Péter: Szinergium – ynevi vázlatkönyv

Wayne Chapman – Meszlényi Péter: Szinergium – ynevi vázlatkönyv

Valahol, túl az időn és a képzeleten, létezik egy világ, melyet istenek alkottak és emberek uralnak – egy világ, melynek arculatát húsz esztendeje formálják novelláikban és regényeikben a Wayne Chapman nyomdokain járó írástudók.

A Gorgo Manufaktúra Meszlényi Péter vezette művészcsapata Ynev fennállásának huszadik évfordulóján arra vállalkozott, hogy mindenki számára láthatóvá teszi a szavakkal festett képeket. A kétholdú világ sokszínű kultúrájának legemlékezetesebb motívumai és hősei öltenek alakot e vázlatkönyv lapjain.

Ez a kötet a Delta Vision születésnapi ajándéka a kalandok kontinense számára, és karácsonyi meglepetés mindazoknak, akik Yneven töltötték az elmúlt két évtizedet.

Köszönjük nekik!

Hirdetés