enceladus93 értékelése


>!
enceladus93
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Kétségbeejtően középszerű írások sokasága, egyetlen kiemelkedőt sem találtam közöttük. A legtöbbet rögtön olvasás után el is felejtettem. Az előző hozzászólásokban sokan dícsérték a Crispin modelljét, nem értem, miért, az konkrétan az egyik legrosszabb, nagyon bárgyú. De legalább nem bosszantott fel. Már azt hittem, hogy nem is fogok ilyen novellával találkozni, és akkor máris jobb ez a válogatás, mint a tavalyi, amikor eljutottam a Babilonig. Na az kiütött. Maradjunk annyiban, hogy NAGYON nem értek egyet a szerző világképével, problémafelvetésével és az arra kínált megoldással.
Vonjuk le a konklúziót. Számomra immár teljesen egyértelmű, hogy Strahant legfeljebb részben vezérli a felvett írások irodalmi értéke. Egyfelől előbbre tartja annál a politikai korrektséget, tehát ha mondjuk a szerző kerekesszékes szomáliai transzvesztita (és mellesleg le tud írni egymás után öt mondatot) akkor bérelt helye van a kötetben. Másfelől pedig gyanúsan sok író életrajzában szerepel, hogy a tor.com-on publikál, amelynek Strahan a szerkesztője. Szóval a könyvben szereplő írásokat a magam részéről semmilyen szempontból sem tekintem reprezentatív merítésnek, hiszen az összeállítás egyértelműen elfogult. Kövekezésképpen az egész szériának sem látom értelmét. Jobb lenne, ha inkább Asimov és Greenberg sorozatát adnák ki magyarul.


Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely tavalyelőtt mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2017-ben megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről.

Hirdetés