Oriente P értékelése


>!
Oriente P
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Hosszan olvastam ezt a második kötetet is, de nem azért mert unalmas volt, épp ellenkezőleg. Egy-egy történet olyan erősen dolgozott bennem, annyira lekötötte a gondolataimat, mint máskor, máshol egy egész regény – így ha befejeztem egy novellát, rendszerint képtelen voltam csak úgy, minden további nélkül a következőre ugrani.

Ahogy gondolkodtam ezen az értékelésen, bámultam a tartalomjegyzéket és ide-oda forgattam a kötetet, próbáltam felidézni magamban a 21 novella mindegyikét, hogy kiemelhessem a kedvenceimet, vagy megjegyzéseket fűzzek a gyengébb darabokhoz. Magam is meglepődtem, de nem megy. Mindegyik novella különleges és egyedi élmény volt, aligha tudnám bármiféle képzeletbeli sorba rendezni őket. Ez egy ilyen ritka tökéletes válogatás.

Magával a szerzővel ez már sokadik találkozásom, de csak most találtam meg az írásaiban, ami eddig rejtve maradt előttem. Másképpen szólva, most érintett meg, méghozzá számtalan új formában egyszerre. Szerencsére nem kell ennyivel beérnem, itt vár a polcon a következő gyönyörű kötet, aminek így már a címe is egészen új jelentéssel bír, hiszen a korábbi, kevéssé sikerült magyar átültetések hatására Le Guin számomra majdnem „elveszett”…

8 hozzászólás

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

Az űr odakint, a világ idebent Le Guin leghíresebb fantasztikus novelláit tartalmazza, amelyek számos olvasó és szerző világképére hatottak. Le Guin hangot ad a némáknak, reményt a kívülállóknak, és mindenekfelett az igazságról ír, miközben mindvégig megőrzi függetlenségét és humorérzékét.

Hirdetés