János_testvér értékelése


>!
János_testvér
Mécs Anna: Gyerekzár

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Felolvastam neki. A közös meséinket, és azokat is, amiket külön-külön írtunk. Mintha ugyanazon történet fejezetei lettek volna.

Ritka, hogy novelláskötetnél ilyen egységet tapasztal az ember. Nem akar a szerző erőszakkal egy univerzumba beletuszkolni mindent, és nincsenek kilógó írások, amikről messziről érezni, hogy a csak azért kerültek bele, hogy meglegyen a kívánt leütés, vagy szorított a határidő, és muszáj volt valamit még odarakni, gondolván, hogy a többivel majd el lehet adni, mint ahogy kamaszkoromban a narancslevek bőven tartalmaztak répát és sütőtököt.

Egységesen jó színvonalú írások. Női irodalom, abban az értelemben, ahogy Turi Tímea költészete az, Grecsó, Kálmán Gábor prózája pedig férfipóza – nem bántóan, tolakodóan, kirekesztőn, inkább tárgyilagosan: vannak a nők az egyik halmazban, és hozzájuk rendelik a férfiakat a másik halmazból. Ez a könyv az első halmazból nézi a másikat és a hozzárendeléseket.

Sok a mászkálás, utazás, sok a fizikai és a lelki erőszak, a sebesülés, baleset, sok az ember és mégis nagy az egyedüllét. Ennek ellenére árad valami derű és erő az írásokból.spoiler

Külön öröm volt Esterházy után olvasni: két, számomra kedves dolog, a matematika és az irodalom kapcsolódik össze benne, bizonyságul arra, hogy a Világ elöl s hátul egybeér, a segge helyén van a feje s viszont, és nem volnék meglepődve, ha az atommag legközepén leptonok dicsénekétől övezve az Úristen gubbasztana.


Mécs Anna: Gyerekzár

Mécs Anna: Gyerekzár

Egy kislány, aki szeretne megtanulni zongorázni, de a zongoratanárnő inkább az ujjaira csapja a zongora fedelét. Egy fiatal lány, aki valami öröklődő génhiba folytán nem tud megállni a növekedésben. Egy fiatal lány, aki keresztény akar lenni, de sehogy sem sikerül. Egy fiatal lány, aki zsidó akar lenni, de sehogy sem sikerül. Fiatal lányok, akik egyszerre keresztények és zsidók. Fiatal lányok, akiket nem érdekel az egész. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni az apjukat, de sehogy sem jön ki a matek. Fiatal nők, akik szeretnék megérteni a férfiakat, de sehogy sem jön ki a matek. Egy fiatal nő novellái, aki egy matematikus lírai arányérzékével ír, és akinek figurái sebezhetőségükben is önazonosak.

Hirdetés