Voorhees értékelése


>!
Voorhees
Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei

A modern világ rohanó ritmusában érdemes néha kicsit visszanyúlni a kezdetekhez, megfigyelni a stílusalkotó írók korszakalkotó műveinek szerkezetét, stilisztikáját, cselekmény vezetését. Ez a több mint száz éves mű nem csupán megteremtette a horror műfajának egyik legismertebb faját és alakját (a vámpírt és magát Drakulát), hanem táptalajul szolgált megannyi híres hollywoodi forgatókönyvnek és későbbi horror regénynek. Az eredeti mestermű azonban utánozhatatlan.

Maga a cselekmény mintegy hat hónapnyi időt ölel fel, ezalatt egy többfős társaság egyetlen szörnyeteg ellen harcol. Ez mai szemmel elképesztően lassúnak tűnhet, amikor egy regénnyel szemben már követelmény, hogy a főszereplő minimum mentse meg a világot a végén, és tegye ezt úgy, hogy minden lépésnél leküzdhetetlen akadályokba botlik. Ez az írás azonban olyan, mint egy lassan elfogyasztott, finom étel: minden elolvasott oldal után az olvasó jólesően borzong, mert a mű lassan adagolja az iszonyatot, és nem ömleszti rá azonnal az olvasóra. Ezzel egyébként csak jobban felkelti a cselekmény iránti érdeklődést, és a rövid terjedelmű alkotás úgy élvezetes és érdekes, hogy nem fröcsög benne a vér és nem hullanak a testrészek. Az angol (és holland) úriemberek és hölgyek választékos és kifinomult beszéde csak fokozza a pozitív összképet.

A szerzemény levélregény, tehát a cselekményt napló és levélbejegyzések formájában ismerhetjük meg, ami lehetővé teszi a többféle nézőpont érvényesülését, ezáltal alkotva egy egységes egészet. Az író remekül ábrázolja a korabeli Erdély etnikai sokszínűségét, a földrajzi helyeket, városokat kifogástalan pontossággal szerepelteti. Teszi ezt úgy, hogy sohasem járt Közép-Kelet Európában, minden a pontos és kitartó kutató munka eredménye.

A cselekményt és a szereplőket mindenki ismeri, erről írni felesleges. A kötet elvileg az eredeti mű rövidített változata, ez értékéből mit sem von le, a cselekmény pontosan nyomon követhető, nincsenek időbeli ugrások vagy szerkezeti hiányosságok. A horror műfaján belül az egyik legjobb regény, lebilincselően izgalmas történet és parádézó szereplő gárda. Stoker halhatatlan klasszikusa, mindenkinek csak ajánlani tudom.


Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei

Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei

„Elsőre annyit láttam, hogy a gróf bújik ki az ablakon. Arcába nem pillanthattam ugyan, de a nyaka s a mozgása megbizonyosított, hogy ő az, leginkább a keze, mert afelől tévedés nem lehetett. Érdeklődésem rémületre vált, mikor azt láttam, hogy teljes teste kibukik az ablakon, és kúszni kezd a falon, méghozzá fejjel lefelé a szédítő mélységnek, és köpönyege, akár a denevérszárny, úgy borul fölébe. Nem hittem a szememnek. Gondoltam, a holdfény játszik velem. Jobban belemeredtem a derengésbe, de úgysem láttam egyebet: a keze meg a lába ujja kapaszkodott a kövek illesztései közé… Rettegés szállt rám, mert tudom, hogy nincs menekvés innen, s okom a rettegésre szaporodik…”

Hirdetés