Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Adok én erre 5 csillagot, mert egyet kell értenem az ismerös könyves bloggerekkel: különleges, egyedi hangulatú egy kötet.
Mind a négy történet másképpen sajátos, kivételes, de hát mit is várhatnánk egy olyan néptöl, aki hàromféle írásjeggyel éldegél, söt négyfélével, ha a romanjit is beleszámítom?
;)
Igazi slow élmények a novellák, színmüvek, engem nem zavartak az ismétlödések sem – a tradicionális rituálék adják a mágikus realizmus alapját.

A fanyalgóknak abban igaza van, hogy nem logikus a kötet, de hát az élet sem, miért kell annak lennie az irodalomnak?
Én azt hiszem, hogy az alapvetö gond a hagyományos japán kultúra és a nyugati, ésszel felfogható világ különbözösége.
Nem kell mindent száz százalékban megérteni ahhoz, hogy élvezni lehessen, – ez éppen úgy igaz a versekre, festményekre, zenére, mint a japán irodalmi müvekre.
De érdemes idöt szánni rájuk, lelassítani az óra körül forgó, idönként lelketlen nyugati életünket, és engedni, hogy újra gyerekek lehessünk, hihessünk a mágiában, városi legendákban :)

7 hozzászólás

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Különös városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg.
Tosikadzu Kavagucsi 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagysikerű színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját.

Hirdetés