Nyctea P értékelése


>!
Nyctea P
Gretchen Rubin: Boldogságterv

Gretchen Rubin: Boldogságterv Egy év története, amikor megpróbáltam reggelenként énekelni, rendet tartani a szekrényben, okosan vitatkozni, Arisztotelészt olvasni, és általában véve többet bolondozni

Lehet-e elégedetlen, boldogtalan egy jómódú nő, akinek csodás családja, szerető férje, egészséges gyerekei és jó munkája van?
Hát persze.
A boldogsággal foglalkozó írások egyik alaptézise, hogy a boldogság nem (csak) a körülményeinktől függ, önmagunkban kell azt megtalálnunk.
Ez a könyv pedig nem több és nem kevesebb, mint amit az alcím és a fülszöveg hirdet: egy átlagos, felső középosztálybeli városi nő egy évet szán arra, hogy különféle módszerekkel megpróbálja boldogabbá tenni az életét és felülkerekedni a hétköznapi problémáin. Kutatja a boldogság mibenlétét, sok témába vágó könyvet elolvas, emberekkel beszélget, gondolkodik, elemez, majd megpróbálja az összeszedett ismereteket a saját életére alkalmazva a gyakorlatba is átültetni.

Számomra nagyon inspiráló olvasmány volt ez a könyv, egyrészt mivel sok közös vonást fedeztem fel önmagam és Gretchen között (személyiség és hozzáállás tekintetében), másrészt nagyon tetszettek a mindennapi életet megkönnyítő praktikus tanácsai. Nem találta fel a spanyol viaszt, viszont nagyon sok olyan gondolatot és elméletet összeszedett, amit elolvasva azt mondtam: „Jéééé, tényleg! Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe…?” Volt egy-két nagy felismerésem az olvasottak hatására.

Szerintem ebben rejlik a könyv titka: miközben egy idegen életéről, apró-cseprő problémáiról és megoldási kísérleteiről olvasunk, nem tudunk nem a sajátunkon agyalni, közben pedig bizonyos dolgokban meg is világosodhatunk. Talán még ahhoz is kedvet kapunk, hogy kövessük Gretchen példáját és megalkossuk a saját boldogságtervünket, vagy legalábbis igyekezzünk jobban megismerni önmagunkat, ami a boldogsághoz vezető út egyik alappillére.


Gretchen Rubin: Boldogságterv

Gretchen Rubin: Boldogságterv

Egy esős délutánon Gretchen Rubin a föld legprózaibb helyén, egy belvárosi buszon megvilágosodik. Rádöbben, hogy vánszorog a nap, de rohannak az évek, múlik az idő, ő pedig nem koncentrál eléggé azokra a dolgokra, amelyek igazán számítanak. Ott, abban a szent pillanatban eldönti, hogy rászán egy évet a boldogságára. A Boldogságterv ennek az egy évnek a friss, lenyűgöző nyomon kísérése, humoros, bölcs krónikája. Annak a tizenkét hónapnak a kalandjait meséli el, amikor Rubin az ókori bölcsek, a modern tudomány, valamint a popkultúra tanácsait alkalmazva a boldogságot kereste.

A tanulságos, mégis szórakoztató, gondolatébresztő, de lenyűgözően olvasmányos könyv nyomán mindannyian kedvet kapunk életünk megváltoztatásához. Azonnal hozzá akarunk látni, hogy kis lépésekkel nagy változást vigyünk véghez.

„Ez a könyv már az ötödik oldalnál boldoggá tett. És minél tovább olvastam, annál boldogabb lettem. Csupa nagyszerű ötlet, életem minden területén változást hozott a szerelemtől a pénzig, a munkától a játékig, az írástól a diétás kóláig.” – A. J. Jacobs

Hirdetés