WerWolf értékelése


>!
WerWolf
Burger István (szerk.): Galaktika 345.

Az év végére tartogatta a Galaktika a legjobb novellákat :) Azaz, ez egy jól sikerült lapszám.
Ronil Caine: Rés (első rész)
Még nem sikerült eldöntenem, hogy ez a történet egy fantasy, sci-fi vagy horror, de remélem, hogy a következő részből már kiderül. Egy nyomozó különös esetét meséli el, fordított időrendben. Két öngyilkosság kerül terítékre, amelyeknek igen furcsák a körülményei, valamint egy naplóféleség is előkerül. Minél jobban beleveti magát a nyomozó a munkába, annál furcsább dolgok történnek vele. Megmozdul a sötétség és egyre jobban terjed
Értékelés az utolsó részt követően

Jodi Taylor: Kisded születik
A St. Mary-krónikák regényfolyam 2.5-ik részéről van szó. A cím alapján az ember azt hinné, hogy a múltjárók Jézus születésénél segédkeznek, pedig nem. Már ez elején kiderül, hogy az 1066-os évben járnak, csak éppen kicsit távolabb landolnak a célponttól. Taylornak sikerült ismét egy humoros novellát kerekítenie a történetből. Többször hangosan felnevettem. Igazán szórakoztató történet.
5/5

Varga L. László: Helygép
Nos, ilyen egy magyar sci-fi, amikor nem az angolszász világnak akar megfelelni, hanem sajátos hangjával a haza olvasókat akarja elszórakoztatni. Varga Lászlónak sikerült megfognia a magyar lelket és novellába zárnia, hogy onnan tovaterjedhessen. A történet humoros, kicsit szatirikus, de legfőképpen jó! Nem beszélve arról, hogy olyan problémával is foglalkozik, ami felett több regényíró is átsiklott, de az interneten már mémek keringenek a problémáról :) Nem elég az időben utazni, a térben is kell :)
5/5

Juan Pablo Noroña: Jég
Egy hangulatos állatmese emberekkel :) Egy isten háta mögötti kisvárosban, egy garázsból kialakított ivóban történő beszélgetéseknek lehetünk fültanúi. Az összeesküvés-elméletek helyi átdolgozásait követhetjük nyomon. Szórakoztató olvasmány.
4/5

Huszár Karina: Valóság
Karina története véget vet a szórakoztató novelláknak. Egy olyan történetet mesél el, ahol a család megsínyli, hogy a gyermek képtelen csatlakozni a hálózathoz. Az agya nem fogadja el a csatlakozást, így mivel minden a virtuális térben történik, a társadalom számára nem létezik. Vajon ki éli túl ezt a digitális társadalmat? A gyerek, aki képtelen beilleszkedni és a természetessége idegen a modern társadalom számára, vagy a többiek, akik elszoktak a valóságtól, a természettő és a fizikai kontaktusoktól.
Igazán megrendítő történet, ami egyben figyelmeztetés is, hogy mennyire eltávolodtunk a természettől.
5/5

J. G. Ballard: Álomrakományok
Ballard igen érdekesen közelíti meg a környezetszennyezés fogalmát. Egy hajó, mely veszélyes hulladékot szállított és nem engedték kiköti egyetlen kikötőbe se, lassan legénység nélkül marad. Az egyetlen matróz aki a fedélzeten maradt, egy öbölbe kormányozza a hajót, mely beszennyezi az öblöt a szivárgó vegyszerekkel. Az eredmény pedig egy burjánzó édenkert, melyet a veszélyes hulladékok egyvelege hozott létre és táplált. Egy biológus pedig kísérletnek veti alá az itt élő természetet.
Kicsit poros történet, de jól jellemzi, hogy az elismertségért egyes tudósok mire nem képesek.
4/5

Andrej Szalomatov: Szürke angyal
Az igazság nem fekete és fehér. Ezt a kijelentést járja körül Szalomatov és időugrásos történettel, ahol az igazság angyala megadja a lehetőséget Kolivanovnak, hogy a gyűlés végén történő fosztogatásban ismételten részt vehessen. Tanulságos történet a kisember bosszújáról és a demagóg, populista politikusok agyatlan „igazságosságáról”
Hangulatos történet, mely magával ragadja az olvasót.
5/5

J. D. Beresford: Egy jelentéktelen kísérlet
Mi történne, ha egy „idegen” bolygó állna ütközőpályára a Földdel? Mi is csak egy jelentéktelen kísérlet vagyunk, mint a szobrász keze alatt készülő alkotás, mely ha nem sikerül, akkor a sarokba dobva megsemmisül?
Egy pillanatra átérezzük a novella olvasása közben, hogy mennyire apró porszemek is vagyunk mi a világmindenségben. De talán egy messzi-messzi bolygón valaki gyönyörködni fog a Föld megsemmisülésében, mint egy csodálatos asztronómiai jelenségben.
5/5

Ebben a kiadásban egy kicsit háttérbe szorultak számomra a cikkek, ugyanis a novellák vitték most el a pálmát. Csak remélni tudom, hogy jövőre is ilyen jó válogatásokhoz lesz szerencsénk :)


Hirdetés