Spaceman_Spiff IP értékelése


>!
Spaceman_Spiff IP
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok

Bár a legtöbbet a hangulat ad hozzá a regényhez, azért vannak benne zseniális ötletek. Az egész időutazásos nyomozás kicsit olyan, mintha a True Detective kettős idősíkjának ötletét vitte volna el a falig, és formálta a saját képére. Először is benne van, hogy milyen érdekes látni, hová is juthatnak el egyes karakterek a főhős cselekedetei nyomán a különféle idővonalakon, másrészt a regény sajátos szabályai miatt bennünk van a nyomasztó érzés, hiszen minden, a jövőben megjelenő karakter abban a pillanatban halálra van ítélve, hogy a főszereplő felbukkan az ő idősíkjukban. Eleve az időutazáshoz és a paradoxonok kezeléséhez való hozzáállása nagyon ötletes, és szerintem jól is oldja fel az időutazással kapcsolatban felmerülő problémákat.

De persze mindezek háttérbe szorulnak a regény hangulata mellett. Sweterlitsch jól ír, nagyon jó érzékkel teremti meg már az első oldalakon az apokaliptikus hangulatot, ami még a kilencvenes években játszódó nyomozásra is rátelepszik. Kicsit sajnálom, hogy az E/1-es részekkel ez a stílus picit megtörik, de nem annyira zavaróan, hogy ne feledkezzen bele az ember a könyvbe. Az egész regény nyomasztó, a stílus és az ötletből eredő gondolatok ("minden értelmetlen, hisz láttuk minden dolgok végét") együttesen ránehezednek az olvasóra, mintha egy sötét tó fenekén járnánk. A végével ugyan nem vagyok elégedett, talán kissé gyorsan csapta össze a megoldást, ennek ellenére a nyomozás végig jól működik, az egész miliő remekül eltalált, mintha Starling ügynököt követnénk valami nagyon elrontott világban, ami sokkal őrültebb, mint a legőrültebb sorozatgyilkos elméje.

Nagyon örülök, hogy ez egy jól sikerült regény, mert nagyon bíztam benne, a hangulatos borító és az alapötlet után valami ehhez hasonló olvasmányra számítottam. Okosan kitalált sci-fi egyveleg, ami nem esik túlzásokba, és ahol a thriller szál szervesen kapcsolódik a fantasztikus ötlethez. Bátran ajánlom mindenkinek, aki nem fél egy nyomasztó, de ötletes és izgalmas könyvet olvasni.


Tom Sweterlitsch: Letűnt világok

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok

Shannon Moss a Haditengerészeti Nyomozóiroda egyik titkos részlegének az ügynöke, aki már többször vett részt űrutazással vagy időutazással járó küldetéseken. A részleg létezéséről kevesen tudnak, alapvetően két funkciót lát el. A Mélyűr felfedezésével az expedíciók egyrészt az emberiség számára alkalmas bolygókat keresnek. A Mélyidőben történő ugrásokkal pedig lehetséges jövőkbe utaznak, hogy a jelenben megoldhatatlannak bizonyuló eseteket göngyölítsenek fel. Az ugrásokkal azonban vigyázni kell: korábbi expedíciók felfedeztek egy, az ismert világ végső pusztulásával járó eseményt, a Terminust, ami egyre több lehetséges jövőben fordul elő, és az időbeli bekövetkezése minden egyes ugrással közeledik a jelenhez.
Nyugat-Pennsylvania, 1997: Shannon Mosst gyilkossághoz riasztják. Egy SEAL-kommandós brutálisan végzett a családjával, ám tinédzser lánya nincs az áldozatok között, és eltűntnek nyilvánítják. A gyilkos a USS Libra nevű űrhajó legénységének tagja volt, ami azonban a korabeli jelentések szerint sosem tért vissza a Mélyidőbe tett ugrásából. Moss saját tapasztalatból tudja, hogy az időutazás komoly mentális traumát okozhat, és arra gyanakszik, hogy a SEAL-kommandós láthatott valamit a jövőben, ami kiváltotta a cselekedetét. Moss az eltűnt lány nyomába ered, és ugrást hajt végre a Mélyidőbe. Különböző lehetséges jövőkbe utazik, hátha talál valamit, ami segít megoldani a jelenbeli ügyet. Nyomozása során azonban olyan információ birtokába jut a Terminusszal kapcsolatban, ami az egész világ jövőjét megváltoztathatja.

Tom Sweterlitsch hajmeresztő elképzelésekkel játszadozik ebben a fordulatos és meghökkentő regényben, ráadásul minden ötletét olyan természetességgel tárja az olvasó elé, hogy egy pillanatra sem kételkedünk bennük. De a tudományos-fantasztikus alaphelyzet ellenére a Letűnt világok egy rendkívül emberi történet a felfoghatatlan megértéséről. Igazi mestermű, amely a popkultúra olyan remekeit idézi fel, mint a Twin Peaks, az Eredet és a True Detective – A törvény nevében.

Hirdetés