Rodwin  értékelése


>!
Rodwin
Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.

Luxuskiadás bizony a javából, ez a könyv csudálatos kívül és belül is. Bár a képregényeket sokan nem tartják igazi könyvnek, de a Fumax által eddig kiadottak nagy része nem szégyenkezhet. Sokszor pedig eme olvasmányok többet is adnak, mint egy átlag könyv.
Ez a sorozat is itt jött szembe velem pár éve, terveim közt szerepelt, hogy majd elolvasom angolul. Miután megtudtam, hogy jön magyarul is, e tervem szépen füstbe is ment.
Hill-től eddig csak a NOS4A2-t olvastam, de azt a könyvet nagyon szerettem. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tud művelni képregényes fronton. Azt kell mondanom, hogy elég maradandó élmény volt számomra.

Locke- család szörnyű tragédiájával ismerkedhetünk meg, hogy hogyan is jutottunk el a történtekig. Pedig mint minden halandó család csak boldogan akartak élni, aztán mégiscsak beütött a legrosszabb. Az egyszeri olvasó is talán gyaníthatja, hogy itt valami sötét dolog munkálkodhat a háttérben.
Hamarosan Massachusettben találjuk magunkat, a Kulcsok házában a család régi birtokára. Amelyből csak úgy árad a gótikus hangulat, és a megmagyarázhatatlan gonoszság. Három testvér szemén át ismerjük meg a birtokot és az új várost, ki-ki a maga módján próbálja feldolgozni a történteket. Tyler inkább magába zárkózik, mint bárkivel is megosszon bármit. Nehezen boldogul az új környezetben, és barátokat is nehezen talál magának. Kinsey a lázadó kamaszlány is nehéz eset, de azért ő próbál valamennyire a földön járni. Bode gyaníthatóan a legtöbb olvasó kedvence lesz, korából adódóan minden érdekli, és próbálja a legtöbbet kihozni az új környezetből. Talán ő mindennek a kulcsa a Kulcsházban? De valami szörnyűségre is rábukkan kacifántos útjain, mert valami nincs rendben ezzel a házzal.
A világban több kulcs is lakozik, melyekkel természetfeletti dolgokra leszünk képesek. Ezt a Locke család ősei jól tudták, ezért is rejtették el alaposan őket. Erre hamarosan az utódok is rájönnek.
Néha elég abszurd dolgoknak lehetünk szemtanúi, de ez a minimum attól az írótól, aki elvitt már Karácsonyországba is. Ha lehet azt mondani a történet sötétsége ellenére, de én nagyon jól szórakoztam. Izgultam a srácokért, velük fedeztem fel a kulcsok titkait.
Halovány párhuzamot éreztem az Azzal, ott is srácok szálltak szembe a mélyben lakó gonosszal. De ez a legkevesebb, ha a fiú apjától csen el valamit a könyvébe.
A rajzok nekem tökéletesen megfeleltek, átjött minden, ahogy Péter fordítása is remek volt!
Várom a folytatást de nagyon!
Az pedig egy kis mosolyt is csalt az arcomra, hogy én voltam a tizedik csillagozó, és igen szép százalékkal bukkant ki a nagyközönség elé a könyv.

>!
Fumax, Budapest, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700470 · Fordította: Holló-Vaskó Péter · Illusztrálta: Gabriel Rodriguez

Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.

Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.

Joe Hill – a horrornagymester Stephen King fia – a Locke & Key képregénnyel aratta első kiugró sikerét: két Brit Fantasy-díjat és egy Eisner-díjat köszönhet neki. Népszerűségét jól jelzi, hogy a képregény első száma huszonnégy óra leforgása alatt az utolsó példányig elkelt. 2018 nyarán a Netflix megrendelte a legendássá vált Locke & Key alapján készülő sorozat első, tíz részes évadát, amelynek készítésében Joe Hill személyesen is szerepet vállalt.

A Locke-család egy iszonyatos tragédia után kénytelen hazaköltözni felmenőik ódon birtokára a massachusettsi Lovecraftba. Kulcsház azonban nem egy mindennapi otthon: a kastélyszerű, öreg házban hemzsegnek a különös erővel bíró kulcsok és a hozzájuk tartozó ősi kapuk. A vakmerőt, aki átlép rajtuk, a küszöbön túl a teljesen ismeretlen és egy hétköznapi ésszel felfoghatatlan másfajta valóság várja.

Miközben a három testvér, Bode, Tyler és Kinsey a maga módján próbálja feldolgozni a közelmúlt rettenetes eseményeit, felfedezi Kulcsház titkait is. A legsötétebb rejtély azonban még várat magára: a ház alatt, a mélyben egy gyűlölettel teli, kíméletlen lény lakozik, s nem nyughat, amíg szélesre nem tárja a legfélelmetesebb ajtó szárnyait…

A kötet tartalmazza: Locke & Key: Welcome to Lovecraft 1-6, és Locke & Key: Head Games 1-6.

Hirdetés