Sárkánybaby értékelése


>!
Sárkánybaby
Brandon Sanderson: Skyward

Valami azt súgja, hogy ezen a ponton alkalmatlan vagyok arra, hogy Sanderson regényt csillagozzak. A fickó bevásárlólistáját is örömmel olvasnám!
Na de Skyward. Azt se tudom, hol kezdjem.
Ez a könyv olyan, mintha a Top Gun elvette volna feleségül az Evangeliont, és az megszülte volna neki a Yukikaze testvérét. Olyan sűrűn jutott eszembe a Yukikaze (és ez nekem akkora nagy örömöt okozott), hogy az fergeteges.
A történetről nem is mondok semmit, a fülszöveg jól összefoglalja a lényeget dióhéjban, minden más csak spoileres lenne. Talán még azt fűzném hozzá, hogy imádom, ahogy Sanderson a karaktereit építi, hogy mindenki elindul egy egysíkú papírmaséból egy jól kidolgozott személyiség felé.
Imádom, ahogy Spensa, alias Spin mennyire gyerek a regény elején, és hogy mennyit nő a regény végére.
Imádom M-Botot, spoiler
Imádom a helyi Draco Malfoyt és két „gorilláját”, hogy spoiler
Imádom, hogy attól függetlenül, hogy ez itt egy YA, vannak felnőttek, szövetségesek és antagonisták, és fontos helyük van a történetben. spoiler
Imádom, hogy ahogy halad a sztori, és az ember kezdi felépíteni a saját kis teóriáit, jön a könyv, és vigyorogva lövi le őket, mindre egy-egy lámpaburát akasztgatva: „ugye te sem gondoltad komolyan, hogy csak ennyi?”
Imádom, hogy nincsenek gagyi YA-pozitív klisék, elsősorban a félrekomunikáció. Nem is nagyon tudok példát mondani Sanderson könyvből, ahol lett volna félrekommunikáció. ÉN EZT ANNYIRA SZERETEM.

Hogy mondjak valami negatívumot is (biztos van több is, de most sütkérezek a gyönyörben, ami az új Sanderson regény): a helyi rosszfiúk neve elég… meh. Főleg a mai Marveles világban. Krellek. Aha.
Meg talán az, hogy a fene egye meg, olvasnám a következő részt, de Sanderson jövőre sajnos HÁLA ISTENNEK a negyedik SA könyvet kezdi el írni. A YA regényei meg a kisregényei csak hobbinak meg ujjgyakorlatnak számítanak két nagyobb könyve között.

Verdict: ez a fickó feltámasztja bennem néha a reményt, hogy érdemes lenne még YA-t olvasni.

5 hozzászólás

Brandon Sanderson: Skyward

Brandon Sanderson: Skyward

From Brandon Sanderson, the #1 New York Times bestselling author of the Reckoners series, Words of Radiance, and the internationally bestselling Mistborn series, comes the first book in an epic new series about a girl who dreams of becoming a pilot in a dangerous world at war with aliens.

Spensa's world has been under attack for hundreds of years. An alien race called the Krell leads onslaught after onslaught from the sky in a never-ending campaign to destroy humankind. Humanity's only defense is to take to their ships and combat the Krell. Pilots are the heroes of what's left of the human race.

Becoming a pilot has always been Spensa's dream. Since she was a little girl, she has imagined soaring above the earth and proving her bravery. But her fate is intertwined with that of her father--a pilot himself who was killed years ago when he abruptly deserted his team, leaving Spensa's chances of attending Flight School at slim to none.

No one will let Spensa forget what her father did, but she is determined to fly. And the Krell just made that a possibility. They've doubled their fleet, which will make Spensa's world twice as deadly . . . but just might take her skyward.

Hirdetés