Hackett IP értékelése


>!
Hackett IP
Junji Ito: Shiver

Junji Ito: Shiver Selected Stories

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Erre a könyvre úgy adtam 4,5-öt, hogy Junji Ito többi általam olvasott műveihez mértem. Sőt, eredetileg kevesebbet is akartam adni, de ugyanakkor meg a legtöbb általam 5*-ozott könyvnél sokkal-sokkal jobb. Ez valahol megmutatja a csillagozás, a molyos csillagozás szürreális irrealitásba fulladt értelmetlenségét is.
Junji Itót olvastam, kicsit azt hiszem, megbomlott az agyam.
A Shiver című válogatáskötet egyfajta best of rövid sztorigyűjteménynek volt beharangozva, de ez csak a kiadói fülszöveg, mert ez is csak egy válogatás, mint a többi, amely 9+1 horror, weird manganovella, vagy csak egyszerű, komfortzónából kilökdöső elmeszülemény. Igen, az elmeszülemény talán a legjobb szó Ito műveire.
Azért ez a kötet nem sikerült olyan egységesre, mint a jóval vékonyabb Fragments of horror (https://moly.hu/ertekelesek/2870707), az első felében komolyan csalódott voltam, és egy időre pihentettem is a könyvet.
Azt hiszem, megfejtettem az Ito-receptet: van egy ötlet, egy bizarr kép, amiből kiindul, és ha ez egy erős ötlet, továbbá ha sikerül egy jó történetet és lezárást kerítenie köré, akkor az egy elemi mangasztori lesz. Viszont nem egyszer hiába jó az ötlet, de Ito nem tudja jól lezárni, megrajzolja a kulcsmotívumot, aztán ettől megnyugszik, és gyorsan odacsapja a végét, mintha a többi már nem érdekelné. (Nekem jó volt, Neked is?)
És pont ilyen volt az első néhány történet is.
A 'Used record' arról szól, hogy egy éppen balesetben meghalt énekesnő a halála utáni pillanatokban különös módon elkezd énekelni, ezt rögzítik, majd ebből egy underground hanglemez körül bonyolódik a cselekmény, ugyanis aki meghallgatja, az függővé válik, szinte megőrül, és a szereplők ezt a lemezt próbálják egymástól megszerezni. Nekem nem volt elég fura, pedig az ötlet nagyon bizarr, de ez meg egy Junji Ito kötet, és egy szimpla 'add ide a lemezt' történet nem elég.
A címadó 'Shiver' egy fura betegség körül bonyolódik, amely során az ember teste tele lesz lyukakkal. Van ebben a rövid történetben minden, még II. világháborús háttér is napló formájában, viszont nekem ez egy sokkal érdekesebb ötlet volt annál, ami lett belőle.
A 'Fashion modell' főszereplője egy nagyon magas, nagyon rémisztő, nagyon csúnya, lófejű, hegyesfogú, hegyes állú nő, aki modellkedik. Ez olyan 1.0-ás ijesztő és beteg történet, ennél Itótól többet várok.
A 'Hanging Blimp' már kezdett közelíteni a szinthez, ez már a totális agymenés kategória. Egy kislány öngyilkosságot követ el, a szobája erkélye mellett a külső falba csatlakozó utcai kábelre köti fel magát, így minden járókelő látja a falon függő testet. Később aztán a feje óriás méretben megjelenik a város felett. Aztán egyre több fej jelenik meg, és kitör az apokalipszis. Nehéz ezt az egészet néhány mondatban visszaadni, végig csak kapkodtam a fejem, hogy mi történik, úgyhogy ez már nem volt rossz.
Aztán jött a 'Marionett Mansion', a kötet holtversenyben legjobb írása, de talán Ito egyik legjobb sztorija is egyben. Ez egy családi dráma, ami egy vándortársulatként funkcionáló családról szól, akik marionett bábos előadással járják a világot. Aztán később előkerül egy különös ház, amelyet a főszereplő bátyja épített, és amelyben új családjával szó szerint marionettként élhetnek, damilokon lebegve közlekednek, miközben a mennyezeti résekből szolgák mozgatják őket. Tökéletes összhangban van minden, a történet, a karakterek, és briliáns a vizuális, technikai háttér is, a vége pedig maga a csodálatos elmebaj, amiért rákattantam Junji Itóra.
A 'Painter' című sztori a Tomie című kötetből lett átemelve, nem tudom, önmagában milyen, a Tomie című önálló kötetében az egyik legerősebb rész volt, de ezt itt átugrottam, mivel már olvastam. Ettől még nagyon jó, de a Tomie-n belül ajánlom, úgy sokkal erősebb.
A 'Long Dream' szintén az egyik legjobb a kötetben. Ito nem mindig a bizarr vizualitással és a taszító, rémisztő történetekkel sokkal. A Fragments of Horrorból a kedvenc történetem a 'Whispering woman', amelyben semmi ijesztő nincs, mégis kegyetlenül nyomasztó az egész. Na, ez a sztori is ilyen. Egy kórházban játszódik, ahol egy olyan fiatal fiút próbálnak kezelni, akinek egyre hosszabbak a megélt álmai. Először csak néhány napként érzékeli, majd egy évig, de egyre-egyre hosszabbodik az idő, és ez lassan fizikálisan is transzformálja a testét. Kegyetlenül nyomasztó minden panelje.
'Honored ancestors': egy kislány, Risa valamilyen trauma hatására elveszíti az összes emlékét, és a barátja megpróbál segíteni neki, de hát mint kiderül, van némi köze Risa traumájához. Nem úgy, ahogy bárki is tippelné, nem, nem, sokkal-sokkal furább módon.
És végezetül itt a másik kedvencem, a 'Greased', az a fajta sikamlós történet, amikor olvasás közben önkéntelen grimaszba torzul az arcom, és félve lapozok a következő oldalra. A főszereplő lányka, Yui apja egy kis éttermet üzemeltet, a lakásuk az étterem felett van, és folyamatosan felszivárog az olajos-zsíros gőz, ami szépen beteríti a lakást, belepi a falakat, a ruhákat, sőt, beivódik a bőr alá. Folytassam? Ráadásként Yui bátyja egy idő után elkezd sutyiban olajat inni, az arcán fura pattanások jelennek meg, amelyekből olaj csordogál, és ami ezután következik, az sokkal több, mint amit ebből ki lehet hozni. Most is eltorzul az arcom, ahogy felidézem ezt a sztorit, de pont ez a jó benne, hiszen ezért olvasom.
Szóval, a kötet eleje eléggé döcögött önmagához képest, de a többi… az kemény volt nagyon.
Hol is van a következő Junji Ito könyvem?


Junji Ito: Shiver

Junji Ito: Shiver

A best-of story selection by the master of horror manga. This volume includes nine of Junji Ito's best short stories, as selected by the author himself and presented with accompanying notes and commentary. An arm peppered with tiny holes dangles from a sick girl's window… After an idol hangs herself, balloons bearing faces appear in the sky, some even featuring your own face… An amateur film crew hires an extremely individualistic fashion model and faces a real bloody ending… An offering of nine fresh nightmares for the delectation of horror fans. An exciting addition to VIZ's Junji Ito library, containing Ito's best short stories as selected by the author himself. * One volume complete. * Junji Ito's hardcover deluxe editions have been successful (UZUMAKI-26,747; GYO-11,514; Fragments of Horror-10,228 on BookScan as of 2/9/2017). TOMIE also sold 5,141 units in the first 9 weeks since its debut in December 2016 (US Sales). * The same fan-favorite hardcover format as Uzumaki or Tomie, but sporting a new look with a color cover image. * Film director Guillermo del Toro (Pacific Rim, Crimson Peak) and game creator Hideo Kojima (Metal Gear Solid) are huge Ito fans and occasionally mention Ito's works on social media.

Hirdetés