SteelCurtain  értékelése


>!
SteelCurtain 
Irvine Welsh: Skagboys

Közel húsz évvel a második rész, a Trainspottig, s tíz évvel a harmadik rész, a Pornó megjelenése után jött ki Welsh az első résszel, a Skagboys-szal. Laikus számára is nyilvánvaló, hogy ez aligha csak rendhagyó, sokkal inkább rendkívüli.
Szépen letisztázva csöppenünk bele a Trainspotting előzményeibe, mégis úgy érezzük, hogy orvul a mélyvízbe dobtak minket. Néhány szereplő előtt ekkor még olyan valódi lehetőségek álltak, melytől a Thatcher kormányzat hamarosan megfosztotta a brit társadalmat. Őket is figyelmeztetés nélkül dobták a mélyvízbe .
Welsh roppant ügyesen oldja meg azt a feladatot, hogy felmutassa a társadalmi korlátokat bebetonozó megszorító politika és a drogfüggőség közötti nyilvánvaló összefüggést, anélkül, hogy a kettő között valami automatizmust feltételezne. Ugyanakkor mesterien mutat rá, hogy a heroinmámor nem izolálható egyetlen társadalmi csoportban, az masszívan szétszivárog a társadalom teljes szövetében. Lehetnének alkoholisták, vallási fanatikusok, vagy szerencsejátékfüggők, de mint Welsh nagyon találóan írja, a heroin egyszerűen ott volt.
Egyértelműen hozza a Trainspotting színvonalát, de a perspektívátlanság annyira átszűrődik a lapokon, hogy az még az olvasás élményére is rátelepszik. Szívesen írnám, hogy a szereplők folyamatosan lifteznek a lélek magaslatai és pokoli mélységei között, csak hát itt nemigen akadnak magaslatok. Amikor úgy érezzük, hogy éppen felfelé haladunk, arról is gyorsan bebizonyosodik, hogy csak egy pincéből másztunk fel a földszintre a pokol fenekén. Természetesen pusztán azért, hogy rögtön beleessünk egy feneketlen kútba.
Remek.


Irvine Welsh: Skagboys

Irvine Welsh: Skagboys

1984-ben a Trainspotting főhősét, Mark Rentont látszólag még egy világ választja el későbbi önmagától: egyetemre jár, dolgozik, csinos barátnői vannak… A nyolcvanas évek Nagy-Britanniájában azonban nincs helye.A munkanélküliség évtizedek óta nem látott szintet ér el, a pénztelenség mindennapos, az utcákat elárasztják a keménydrogok, terjed az AIDS, és ahogy Mark családja szétesik, az Edinburgh szegényebb területein eluralkodó depresszió lassan őt is hatalmába keríti. A kiutat a heroinban keresi.
Pokolra szállása során nem hiányoznak mellőle természetesen barátai sem: a munkahelyéről elbocsátott Spud, a most is megállás nélkül mesterkedő Beteg Srác, a lecsúszás elől hol több, hol kevesebb sikerrel menekülő Tommy és az egyre hírhedtebbé váló pszichopata, Begbie.
A Skagboys azt meséli el, hogyan jutnak el a rehabig és a börtönig a szép reményűnek nem nevezhető, de ennél azért többet érdemlő srácok. A komor történetből ennek ellenére nem hiányzik az Irvine Welsh védjegyének számító fekete humor sem: az első lövéstől a korántsem utolsó leszokási kísérletig vezető út egyszerre zavarbaejtően komikus és megdöbbentően tragikus.

Irvine Welsh 1958-ban született Edinburgh-ban. A világhírt rögtön első könyve, az 1993-ban megjelent Trainspotting meghozta számára, amelyből néhány évvel később nagy sikerű filmet is forgattak. A szerző a regény világához időről időre visszatér: 2002-ben a Trainspotting folytatását írta meg Pornó címmel, a tíz évvel később, 2012-ben megjelent Skagboys pedig a történet előzményeit meséli el.

Hirdetés