kirkkaus értékelése


>!
kirkkaus
John le Carré: A titkos zarándok

Háát… George Smiley nevével van eladva a könyv, de ő csak az összekötő kapocs két novella között, ő maga nem szerepel igazán egyikben sem. A novellák viszont főleg a hidegháború kemény időszaka, az ötvenes-hatvanas évek táján játszódik, amiben az író igazán erős, úgyhogy a minőségükkel nincs is nagy gond. Őszintén megvallva, a kötet szerintem az elfekvő ötletek kiadása volt Smiley és a Karla-trilógia neveinek folytonos, szükségszerűtlen és izzadtságszagú emlegetésével megtámogatva, mert a nép úgyis azt nézi, és az alapján veszi majd meg a könyvet…


John le Carré: A titkos zarándok

John le Carré: A titkos zarándok

A berlini fal leomlott, a hidegháborús időknek vége. A szovjet kém leleplezését követően Szolgálattá átkeresztelt Körönd vén rókája, az Oroszország Házat is megjárt, visszavonulására készülő Ned hírszerzői pályafutásának utolsó állomásaként a sarratti Óvodát vezeti, ahol a jövő kémeit képezi ki. A kiképzés végét ünneplő vacsorára meghívja mentorát, George Smiley-t. Végső búcsújában a legendás és mindörökké kiismerhetetlen díszvendég elmereng a titkosügynöki hivatáson, s miközben Ned diákjaival együtt Smiley-t hallgatja, felidézi pályafutásának legfontosabb, hol komikus, hol tragikus, hol pedig fájdalmasan hiábavaló epizódjait, amelyek hosszú ideje kísértik a titkos világ zarándokát.

A sötétség mélyére vezető, magányos utazása során Ned keresztül-kasul bejárja a Körönd kasztrendszerét és a hidegháborús idők titkos világát Hamburgtól, Gdanskon és Bejrúton át egészen a Távol-Keletig, újabb és újabb poklokat ismerve meg. Emlékeiben utoljára lépnek színre John le Carré Karla-trilógiájának klasszikus alakjai ‒ a Ned életét uraló Smiley mellett Bill Haydon, az örökös túlélő Toby Esterhase, valamint az enervált Peter Guillam ‒, s egyszerre elevenedik meg a tragikus múlt, és sejlik fel a még tragikusabbnak festő jövő.

John le Carré novelláskötete nem csupán a Körönd, a hidegháború és egy titkosügynöki pálya bravúrosan megrajzolt fináléja, hanem egyúttal egy olyan életé, amelyre a hiábavalóság, a dicstelenség és a kínzó bűntudat árnyéka vetül.

Hirdetés