LRn értékelése


>!
LRn
Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.

Joe Hilltől eddig három regényt olvastam, és már egy ideje készültem rá, hogy megismerkedjek a Locke & Key sorozattal is, de valahogy mindig elmaradt – most a Fumax „házhoz” hozta, csiniben és magyarul, így már nem halogathattam tovább.

Nem hiába sikeres a sorozat: az első két könyv, melyeket ez a kötet tartalmaz, érdekes történetbe vezet be bennünket: egy drámába csöppenünk, ahol apránként derülnek ki az információk a meggyilkolt apa múltjáról, és a különös kulcsokról, melyek a család új otthonában sorra előbukkannak. A három gyerek három különböző módon kezeli a tragédiát, külön érdekes, hogy mindhármójuk fejébe bepillantást nyerhetünk. spoiler

Hill történetvezetése és témaválasztása itt is hasonlít apjáéhoz: a kísértetiesség és a misztikum mellett kiemelkedő a hétköznapi emberi pillanatok szerepe. A személyes vágyak, félelmek, a másokkal és önmagukkal való konfliktusok legalább annyira fontosak, mint a nyomozás a gyilkos vagy a természetfeletti jelenségek után. Az alkoholista anya nem sokat segít a három gyereknek, így kénytelenek maguk megbirkózni a helyzettel. A kisfiú a legrugalmasabb: felfedezőútra indul új környezetében, kíváncsisága és fantáziája segítségével eltereli a gondolatait (és közben persze bizarr és kísérteties erőket szabadít fel). A két idősebb gyerek már nehezebben boldogul: a lány épp a legnehezebb kamaszkorát éli, ami elég terhelő és szorongásokkal teli lenne a meggyilkolt apa nélkül is, a fiú pedig csendesen, magába fojtott bűntudattal szenved egy szégyellt titok miatt – süt róla, hogy ennek erőszak lesz a vége. A három testvér igyekszik segíteni, támogatni egymást: a gyengéd közös pillanataik ábrázolása közelebb engedi az olvasót, és felerősíti a durvább jelenetek hatását.

A történetbe nem szeretnék nagyon belemenni, olvassátok el! Van benne minden, ami egy jóféle, lúdbőrözős sztoriba kell: egy bomlott agyú, mániákus gyilkos, egy fura, zöld nő egy kútban, egy titokzatos ház, szétnyíló koponyák és sok-sok kérdés, amelyekre egyre jobban érdekel majd a válasz. A sztori meg van tűzdelve kulturális utalásokkal is, így mi is találhatunk elrejtett kincseket a kulcsok utáni kutakodás közben. Mindez Gabriel Rodriguez rajzaival: a képi világ korrekt munka, de nekem őszintén szólva nem tetszik ez a stílus, és lehetne kicsit kreatívabb is.

Érdekes és hangulatos olvasmány volt, kicsit más képi világ sokat hozzá tudott volna még tenni, de így is élmény volt. Aki szereti Joe Hill (vagy Stephen King) munkáit, az valószínűleg nem fog csalódni.


Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.

Joe Hill: Locke & Key luxuskiadás 1.

Joe Hill – a horrornagymester Stephen King fia – a Locke & Key képregénnyel aratta első kiugró sikerét: két Brit Fantasy-díjat és egy Eisner-díjat köszönhet neki. Népszerűségét jól jelzi, hogy a képregény első száma huszonnégy óra leforgása alatt az utolsó példányig elkelt. 2018 nyarán a Netflix megrendelte a legendássá vált Locke & Key alapján készülő sorozat első, tíz részes évadát, amelynek készítésében Joe Hill személyesen is szerepet vállalt.

A Locke-család egy iszonyatos tragédia után kénytelen hazaköltözni felmenőik ódon birtokára a massachusettsi Lovecraftba. Kulcsház azonban nem egy mindennapi otthon: a kastélyszerű, öreg házban hemzsegnek a különös erővel bíró kulcsok és a hozzájuk tartozó ősi kapuk. A vakmerőt, aki átlép rajtuk, a küszöbön túl a teljesen ismeretlen és egy hétköznapi ésszel felfoghatatlan másfajta valóság várja.

Miközben a három testvér, Bode, Tyler és Kinsey a maga módján próbálja feldolgozni a közelmúlt rettenetes eseményeit, felfedezi Kulcsház titkait is. A legsötétebb rejtély azonban még várat magára: a ház alatt, a mélyben egy gyűlölettel teli, kíméletlen lény lakozik, s nem nyughat, amíg szélesre nem tárja a legfélelmetesebb ajtó szárnyait…

A kötet tartalmazza: Locke & Key: Welcome to Lovecraft 1-6, és Locke & Key: Head Games 1-6.

Hirdetés